6 Haziran 2014 Cuma

mantar aşkına




semt pazarına gittiğimde planladığım akşam menüsü değişti,
istiridye mantarı nana na na!


hadi bi uyduruk yemek daha:)
irice bi soğan piyazlık doğranır,
1 tatlı kaşığı zeytinyağda karamelize olacak şekilde kavrulur,


parmak kalınlığında doğranmış tavuk da 
tavada aynı işleme tabi tutulur.



musluğun altında tek tek bi güzel yıkadığımız,suları aksın diye bi süre delikli bir kapta tuttuğumuz istiridye mantarlarını kağıt havluyla nemini alıp,
tavuklar gibi parmak kadar doğranır.


istiridye mantarının sapı çok sert,
hatta gövdeye yakın yerleri bile,
kesilip çıkarılmalı pişirilmemeli.


karamelize olmuş soğanın üzerine mantarları aktarılır.
tencerenin kapağını kapatılır,mantarlar su salacak,


tencereyi sallayarak karıştırmayı tercih edelim.


mantar pişmeye başlayınca kapağını açıp suyunu çektirelim,istenilen miktarda tuz da katarak.


kavrulan tavukların üzerine tuz ve 
arzu edilen baharatları koyalım,
ben kekik ve pul biber tercih ettim.
(piştikten sonra baharat koyarsanız lezzetini daha iyi alırsınız,bence baharat pişince tadı değişiyor)


bu salata da hiç yağ yok,
limon ve tuzla tadlandı:)


servis tabağına karemelize soğanla pişmiş mantarları,
üzerine baharatla lezzetlenmiş tavuk göğüs etini koyalım.


bu akşam hiç ekmek yok!


salata  bonus :))
afiyet olsun
işler yolunda:)
ben bu diyeti cumartesi bozarım demedi demeyin!
pazar yeniden başlarım:)

şahane haftasonu:))




66 yorum:

  1. Hayır diyemeyeceğim tek şey (:
    Eline, emeğine sağlık.
    (:

    YanıtlaSil
  2. Oy sen uydurmaya devam et cankm. Süper olmuş ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mauvvvvv :) mutlu haftasonları...

      Sil
    2. ben de ileride ki zamanlarda sana bazı ünlemeler yazacağım:)))
      şimdilik maauuvv canikom,
      muuaahh çok sevgiler

      Sil
  3. Tam yazlık hafif mi hafif hem de lezzetli. Eline sağlık afiyet olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay evet,mantar daima,çok severim:)))
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
  4. ciiiziiiis kıraayssst :P en sevdiğim mantar :) afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      yetiştirdiğin domateslerle yaptığını düşün,ohhh yemede yanında yat:))
      sevgiler

      Sil
  5. mantar yemesemde sevenler için çok güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Mantarların şekli harika.. doğramadan koyabilsek keşke, görselliği kaçmasın diye :) mantarın her haline bayılırım, eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç denemedim,ama biraz etli ve iri,denesem mi acaba oldum valla:))
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
  7. Mantarı yerken mantarın verdiği kaloriden fazlasını harcıyormuşuz. Dr.Öz bol bol mantar önermişti bir defasında. Ben de çok seviyorum hem lezzetli, hem faydalı hem de bayağı tok tutuyor:-)

    Günaydın:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet,kesinlikle tok tutuyor,ben de seviyorum.
      annem sağlığında bildiği doğal mantarla neler neler yapardı ahhh,
      turşusunu,gözlemesini,el açması böreğini,kavurmasını
      ay yazarken ağzım sulandı,ben başkasına güvenmediğim için artık doğal mantar yemiyorum:(
      sevgiler

      Sil
  8. Tahmin ettiğim gibi tüm iradeyle geçiyor diyet :))
    Ellerine sağlık :)
    Afiyet olsun :*

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla şeyma,kaçak da yapmıyo değilim ama istikrarlıyım da,başaraciğimmmm
      sevgiler güzel kız

      Sil
  9. Sağlam uydurmuşsun...Enfes...Hem leziz hem sağlıklı...Muhteşemsin şekerim...;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutfak işte baharcım ya,onu ona,bunu buna:)))
      teşekkürler,oğluşunla güzel tatil yaşa bu 2 gün
      sevgiler

      Sil
  10. Eline sağlık Havvacım ayrıca bu istiridye mantarınının çorbası da harika oluyor. Aynı işkembe çorbası gibi Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler sertaç,
      rica etsem yapsan bi ara,çok memnun olurum
      sevgiler

      Sil
  11. Nefiiiss görünüyorrr :) ağzım sulandı.. çok acıktım zaten.. daha öğle yemeğine yarım saat var..zavallı çalışan köle ben :):P
    mutlu haftasonlarııı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) ah canım kolay gelsin,umarım damağına göre bişey bulmuşsundur öğle için.
      güzel bir hafta sonu da geçirirsin dilerim,lezzetli de olsun
      sevgiler

      Sil
  12. okadarrrrrrr güzel görünüyor ki insanın iştahı açılıyor sen perhizini hiç bozma 2 aydan sonra kendini ödüllendirirsin arkideş öpüyorum iyi tatillerrrrr gönül

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canımsın sen ya:))
      ha gayret değil mi tatlımmmm
      teşekkürler

      Sil
  13. yemek tarifleri blogu yap bunu sen yapana kadar yazacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum,mahçup da oluyorum,güvenmiyorum ki ben kendime o kadar:)))
      çok sevgiler

      Sil
  14. Havva 2 gündür sabah sana ziyarete geliyor, Akşam menüsünü ayarlıyor, akşam işten çıkınca malzemeleri alıp geliyorum..Bugünkü menüde çok güzell..çünkü ben mantarı çok severimm..Ellerine sağlık..Neşeli bir hafta sonu olsun canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay çok etkilendim güliz çok:))
      hem afiyet olsun,hem de tatlı bi tatil geçir
      sevgiler

      Sil
  15. Yag yakabilmek icin yaga da ihtiyac var diye duydum hem yesilliklerin vitaminleri yagda cozulur bari bi tatli kasigi da olsa koysan olmaz mi he? ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok haklısın,hem soğanı,hem tavuğu ayrı yerlerde yağ koyarak kavurdum ya,
      o nedenle salataya yağ koymadım,hiç değil de az kullanmaya çalışıyorum.
      sevgiler

      Sil
  16. Bende senin fotoğrafına bakıp şaşırıyorum Havva ince ve çok zarif bir yüzün var demek ki bir kaç kiloyu dert edenlerdeniz ikimizde yemek harika bu arada hiçte diyet yemeği gibi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahhh,o bi kaç kilo ahhhh,yapıştı meltem:))
      şeker oranı yani glisemik indeksi düşük olanları uygulamaya çalışıyorum bu ara:))
      teşekkürler meltem

      Sil
  17. İşte birkaç gün önce benim yaptığım şey, istiridye mantarı soğan tavuk yerine de patates. Bir güzel oluyor bir güzel...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. patates mi,nasıl kullandığını yazsana merak ettim:)
      gerçi şekeri yüksek bi sebze olduğu için şu ara uzak duruyorum ama ilerdeki günlerde yaparım.
      teşekkürler ebru:)

      Sil
  18. yapıyim bunu. çok severim tavuk ve mantar. tavuk her gün yiyom ben. istiridye mantarı hiç yemedim yaa. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gıdgıdaksın yani:)
      tek başına bile güzel,tereyağ da çok yakışır,hardal da seviyosan,baharat ne seviyosan:)
      sevgiler

      Sil
  19. Süper olmuş, kokusu burnuma geldi :)) Bende aynısını yapıyorum hatta ek olarak havuç da ilave ediyorum süper oluyor ama istiridye mantar hiç denemedim, deneyeceğim :)

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne güzel:))
      havuç da şeker var ya! o nedenle diyet mevzu işte:))
      istiridye daha bi lezzetli oluyo
      sevgiler

      Sil
    2. Evet maalesef ama ben diyetteyken baya havuç tüketmiştim yani sebzeli yemeklerimde mutlaka kullandım çok şükür bir zararı olmamıştı çok kilo vermiştim yine :)

      sevgiler...

      Sil
    3. teşekkürler,sevgiler

      Sil
  20. Sevgili Havva..o anda ortaya cikan yemekler herzsman daha lezzetlidir bencede biraz ondan biraz bundan ortaya nefis lezzet cikmis..eline saglik.. Ayrica duyarliligin icin tesekkur ediyorum..bir aydir Turkiyedeydim aksam dondum:) yakinda sahalardayim yine:))sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. memnun oldum,eksikliğiniz hissediliyor,iyi yolculuklar
      çok sevgiler

      Sil
  21. Aman Tanrimmm inanilmaz lezzetli gorunuyorlar ben de istiyorummmm!!! :)

    YanıtlaSil
  22. Kardeşim hafta sonu okuldan dönüyor =) ona yapıcam çok güzel görünüyorrrr =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayyy,umarım sever kardeşin,sende tabii
      çok sevgiler

      Sil
  23. havvacığım ...istiridye mantarı hiç yemedim. bizim buralarda semt pazarında falan kültür mantarı var.bazen izmir,in semt pazarlarında bu mantardan görmüştüm. güvennememiştim.uydurma falan değil mutlaka yemeklerin lezzetlidir.ellerine sağlık afiyet olsun.pazarda böyle bir mantar görürsem bende deneyeceğim.(best etme rejime devam ha gayret sonunda kendin için çok çok rahatlıyorsun.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. emelcim,sonuçta o'da kültür mantarı,yani bi yerde uydurma:))
      ancak lezzeti diğerine göre daha güzel bence
      sevgiler

      Sil
  24. resim yapıyo musun yaa sergi yok muuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yapıyorum ama bitiremedim menekşe sepetim var

      Sil
  25. İstiridye mantarı, bence önce buharda veya suda haşlanmalı. Kolay pişmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eğer sap kısmından biraz derin oyarak çıkartırsan sertlik hissedilmiyor
      çook sevgiler

      Sil
  26. Uydurma değil gayet güzel bir yemek olmuş. Mantara bayılırım. Naçizane tavsiye sızma zeytinyağını salatada kullanabilirsin rejim döneminde. Ama tuz asla. Taylan Kümeli'nin bana verdiği diyetten bir alıntı.

    YanıtlaSil
  27. Mantar mııı işte şimdi oldu :)) (Ne de severimmm)

    YanıtlaSil
  28. Böyle rejim yemeğine can kurban !

    YanıtlaSil
  29. Benim de eşim mantar sevmeyengillerden, zevksizlik tamamen :) Ona ayrı, kendime ayrı yemek yapma kuvvetini kendimde görmediğim için mantar girmiyor bizim eve... Mantarlı evleri imrenerek ve saygıyla selamlıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      dışarıda yediğinde kaçırma:)
      sevgiler

      Sil
  30. tavuk ve mantar çok güzel anlaşan ikilidir :)
    yemek harika olmuştur kesiiiiin,ellerinize sağlık
    akşamları ekmek yemiyorum ben,bence sakıncası yok yani :)))
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet ya,mantar çok sevdiğim,yanına yada içine ne koyarsan kabul eder,iyi huylu arkadaş gibi:))

      Sil
  31. İstiridye mantarları toplamışlığım vardır, kavak ve saman kompostunda yetiştiriyorlardı. Et yemeyenler için mükemmel bir alternatif.

    YanıtlaSil