2 Haziran 2014 Pazartesi

sultani


kısacıktır ömrü,kelebek gibi:)
belki de hala şansınız vardır,yaprak bezelyeye:))


çok yöntemi var pişirmek için,
ancak ben annem usulü yapacağım,çok sever o:)


ince doğranmış bol soğan zeytinyağda kavrulur,
ardında bıçak sırtıyla ezilmiş sarımsak
(istediğiniz miktarda)
eklenir,


salçayı biraz suyla inceltip,
soğan sarımsağa eklenir,kavrulur.


yaprak bezelye,sultani diye de anılır,
yeşil fasulye gibi yan kılçıkları ayıklanır,
gerekirse bıçak kullanarak,
ve tencerenin içine o'da giriverir,hafif kavrulur.


tuz ve şekeri ilave edildikten 
ve rengi değiştikten sonra sıcak suyu eklenir.


ilk çıktığında kolaycacık pişiveren 
yaprak bezelye,kartlaşmaya yüz tutunca 
düdüklü bile imdadınıza yetişebilir.


ama çok lezzetlidir ve 
beni hep çocukluğuma götürür.

haftaya iyi başlangıçlar
:)













40 yorum:

  1. Ben de tavasını severim en çok. Haşlayıp una bulayıp yağlanmış tavaya döşenir, üzerine aralarına girecek şekilde yumurta kırılır, iki yüzu teryüz edio pişirilir. Hımmm:-)

    Günaydın canım:-)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ağzım sulandı handan ancak ben hiç tavasını yemedim,bu arada 1 haftada hiç kilo veremedim,işi daha sıkı tutmam lazım,sabah akşam yürüyüş ekledim kendime:)))

      Sil
    2. Ben de veremedim. Bir de doğumgünü olunca, almamışsam iyidir..Evet daha sıkı tutmak lâzım:-)

      Sil
  2. Sultani diyince tahmin ettim :))
    En sağlıklı yemrkleri fotoğraflarla ne güzel süslüyosun :)
    Ellerine sağlık :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. şeymacım,sen ne çok şey biliyorsun,aferin gerçekten seni alan yaşadı:)

      Sil
  3. Aa, bir yaşıma daha girdim. Bezelyenin kabuklarından da yemek oluyormuş! (:
    Yine eline sağlık…

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. sevgili arkadaşım,sanırım bi çok kişi yaprak bezelyenin araka bezelyeden farklı olduğunu bilmiyor,yani bezelyenin cinsi böyle,kabuğu değil:))) ve ilkbahar ürünüdür,kısacık süresi var anlayacağın,yaptın yaptın,yedin yedin,yoksa seneye beklemek durumu:)))
      bu arada gidemedim saros'a sana da dolayısıyla fotoğraflı cevap veremedim,yaseminimi çekeceğim poz poz kısmet olur da gidersem:)

      Sil
  4. ellerinize sağlık. hep gördüğüm, tane bezelyeyi çok sevmeme rağmen, bu hiç almadığın ve tatmadığım bir sebze. tadı benziyordur sanırım. afiyet olsun.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. denemelisin ancak zamanı geçmiş de olabilir,bu bize bi tanıdık vasıtasıyla giresun'dan geldi,azıcık da karta kaçma durumu olmaya başlamıştı,ama o kadaryol gelmiş dedim,kıyamadım pişirdim,iyi ki de öyle yapmışım şahane oldu valla:)

      Sil
  5. ilk defa duydum yaa ben bunu , ojeler yakıyor bu arada ;) eline sağlık <3

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. bazen değişik tatlar aradığında güzel olabilir.benim içinse daima güzel:))

      Sil
  6. Günaydın canım.
    Bende çok severim.
    Seninki de çook lezzetli olmuştur ne de olsa anne tarifi.
    Anneciğininde ellerinden öperim :)
    Mauvvvv

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. aha,sevindim demek ki bi daha ki baharda buluşmak ve yemek için bi nedenimiz var.:))
      tabi görüşmeyi o zamana bırakalım demek istemedim,seni görmeyi çok arzu ediyorum:)
      mauuuvvvv dedi biri.

      Sil
    2. Aynen canım :)))
      Bende seni görmeyi çok istiyorum canım arkadaşım.
      Olmadı bir program yapalım. Görüşmek için Sultani bezelyeleri beklemeyelim.
      Bizde de biri tekme attı çakıra cevaben :))))

      Sil
    3. heyy yo:)))))))))))))))))

      Sil
  7. Havva yaprak bezelyenin bu şekilde yapıldığını hiç bilmiyordum nefis görünüyor eline sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. bu sanırım en basiti,bi sürü tarif var meltem,kızartması bile:)

      Sil
  8. İlk defa bezelye kabuğundan yemek yapıldığını gördüm.Mutlaka deneyecem.Ellerinize sağlık...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. sanırım bi çok kişi yaprak bezelyenin araka bezelyeden farklı olduğunu bilmiyor,yani bezelyenin cinsi böyle,kabuğu değil:))) ve ilkbahar ürünüdür,kısacık süresi var anlayacağın,yaptın yaptın,yedin yedin,yoksa seneye beklemek durumu:)))

      Sil
  9. Araka olmadan halini kaçırmamak lazım en lezizi o, hatta ben kılçığını ayırıp çiğ atıştıırım yapraktaki suyun tadı harika.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. tamam işte lezzeti yakalamışsın,ben de yapıyorum aynen senin gibi:)

      Sil
  10. Havvacım tarif süper, Bugün itibariyle bende diyete başlamış bulunuyor, gerçi diyet demeyeyim de, dikkat etme diyeyim, emzirdiğim için diyet yasak..Ama senin tariflerden gidersem..Ne kilo kalır nede dikkat etmeme..Son gaz takipteyim haberin olsun can dost...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. aman dikkat,bebişe:)))
      bunları yediğin sürece sütün de bol olur,kilon da az olur:)
      sevgiler canımcım,
      ben salı sabahından bu yana diyet yapıyorum,haftasonu şımardım sonra da günümü gördüm,şimdi açığı kapatmak için daha sıkı olmalıyım:(cezalıyım yani:(

      Sil
  11. Giresun mu dediniz oranin bezelyesi ve taze fasulyesi harikaydi yedi sene görev ysptik giresunda dible dedikleri şeklide çok lezzetli kizartarak ve pirinçle yapiyorlar sanirim sizinki de cok guzel gorunuyor

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. 7 sene giresun:)
      karadenizin tadını çıkartmışsınız:))
      oraların herşeyleri güzeldir,daha GDO pek fazla bulaşamadı da ondan.
      çok sevgiler

      Sil
  12. çok severim çooook, ellerine sağlık...

    YanıtlayınSil
  13. ne de güzel olmuş:) ellerine sağlık. Ama sanırım çok büyük bir kayıp ama ben hiç yaprak bezelye yemedim. Perşembe günü pazarda arayacağım mutlaka.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. :))
      bu biraz da damak alışkanlığı,körpe olunca tadından yenmez valla benim için:))
      bu dönemlerde bulmak biraz kısmet işi olabilir,bana da uzaklardan geldi:))))

      Sil
  14. Annişkoşum da buna benzer yapıyor ama o sonra bir de fırına veriyor inanılmaz süper oluyor :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. yaaaa,çok merak ettim,benzer derken?
      sahiden öğrenmek istiyorum sorsan da annişkona yazsana:)
      sevgiler,annişkona selamlar

      Sil
    2. Havvacım o önce haşlıyor fasülyeleri sonra soğanları ve sarmısakları yağda kavurup haşladığı fasülyeleri koyup üzerine sadece karabiber döküyor baharat olarak.
      Ondan sonra da fırına atıyor bir 10-15 dkk falan sanırım. Zeytinyağlı hafif ve çok lezzetli oluyor :)
      Ama net tarifini öğrenip yazarım yine :)

      Sil
  15. havva hanımcığım.. hiç yaprak bezelye yemedim görmedimde..hep içini yaparız.kuşbaşı etle havuçlu pişer yanınada pirinç pilavı arkasına mutlaka tatlı...dolapda biraz var deneyeceğim.bakıyım sizleriki gibi taze değilse tütüklüde yapıyım.ellerine sağlık afiyet olsun.kolay gelsin diyete başlamışınız. sevgiler emel.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. emelcim,
      yaprak bezelye ayrı bir bezelye cinsi,bahar mevsiminde çıkar,ömrü de kısa olur.
      normal bezelye yani sıklıkla kullandığımız araka bezelye gibi taneleri olmaz ve yassıdır.
      çok sevgiler,
      bulursan pazarda şimdiden afiyet olsun

      Sil
  16. ay bunu du hemen yapıyom bu akşam ya da yarın :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. umarım bulursun yaprak bezelyeyi,zamanı geçiyo,bi de sonbahar da bulunması mümkün olabilir,araka bezelyeden olmaz ama:)))
      afiyet olsun
      sevgiler

      Sil
  17. Havva ablacığım benide çocukluğuma götürdü, Fethiyedeki akrabalarımıza her yaz gidişimizde bunu yaparlardı, bayılarak yerdim. Fakat ne yazık ki İzmir'de hiç bir pazarda bulunmuyor bu güzelim sebze. Özendim:) Afiyet olsun..

    YanıtlayınSil