12 Ocak 2014 Pazar

yer altı grubu

kedilievintarzı


                         yer elması,patates,havuç,soğan,sarımsak

yer elması yıkanır,soyulur,kararmasın diye limonlu suda bekletilir


tencereye zeytinyağ konulur,soğan kavrulur,sarımsak eklenir


önce havuç istenilen büyüklükte doğranır, yumuşayınca;
istenilen büyüklükte doğranan patates havucun yanına gider:)
dayanamaz yer elmaları da hooop tencereye


tuz eklenir
1 kaşık un biraz soğuk suda topaksız olana kadar çırpılır,portakal suyu sıkılır,
eklenir toprak altı grubuna


15-20 dakikada  pişer,kaşık değdirmeden tencereyi hafifçe sallayarak karıştırılır
pişince servis kabına alana kadar tencereye havlu kağıt koyup kapağı kapatılır



bu da; sefer tası payı
afiyet olsun
:)


Yetiştirilme şekli havuca benzeyen yer elması, dikildiğinden 
40- 50 hafta sonra yer altında yetişen havuç ve patates gibi topraktan çıkarılarak toplanır. Yer elmasının bitki kısmı bir buçuk metreyi bulurken, çiçeksi kısmı ayçiçeğine ve papatyalara benzemektedir.

Tadı,
turp
ve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise,yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker hastalarına önerilen bir sebze olmasına karşın kalorisiz olması nedeni ile de diyetlerde kullanılması da önerilmektedir.

   faydaları; 

* Cildi güzelleştirerek daha parlak ve güzel görünmesini sağlamaktadır,* Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir,
Cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmaktadır,
* İçeriğinde nişasta bulunmaması nedeni ile şeker hastalarına fayda göstermektedir,
* Hemoroide iyi gelmektedir,
* Besleyicidir ve vücut direncini arttırmaktadır,
* Müsil etkisi yaparak kabızlığı çözer ve idrar söktürmektedir,
Yapısında bulundurduğu besin 
değerleri ile kansızlığa iyi gelmektedir,
* Böbrek, safranın ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlamaktadır,
* Göğsü yumuşatmakta ve öksürüğü de kesmektedir,
* Mafsal 
ağrıları, romatizma ağrılarını ve kronikleşen ağrılara iyi gelmektedir,
* Emziren annelerde sütünün arttırılmasında kullanılmakta ve iyi gelmektedir,
Kilo vermek içi diyet ve
spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahip olması nedeni ile de diyet yapanlara önerilmektedir,







10 yorum:

  1. Ben bayılırım yer elmasına:) Rahmetli amcamla çok kavga ederdim, çocuğum büyüsünde çıkar topraktan derdi, ama ben tarumar ederdim bütün bahçeyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa,biliyor musun her şeyin pişmemiş halinin tadına bakarım,ancak bunu hiç denememiştim.en kısa zamanda:))

      Sil
  2. Yer elmasını taze yemeyi çok severim ben, ama yemeğini hiç duymamıştım :)
    Eminim çok güzeldir, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak şimdi işinaslı sebzeleri çiğ yemek pişince bi sürü kayıp da oluyor,en alasını yapıyormuşsun.:))

      Sil
  3. Canım hiç denemediğim bir şey :)
    Senden cesaret aldım ve unutmazsam alayı :))) deneyeceğim:)
    Sağlıklı bir mutfak için herkesi Kedili evin tarzına bekleriz :)))

    YanıtlaSil
  4. hiç yemedim ama hemen yapıcam bunu.
    yerelması patates havuç soğan sarımsak tamam annadım.
    normal sebze yemeği gibi. kereviz gibi filan.
    sarımsak var ama.

    un ve portakal suyu.
    terbiye mi oluyo bu.
    yer elmasının acı tadı mı var.
    onu mu alıyo.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet terbiye ancak amaç lezzet artırmak,acılığı fln yok.ben de yeni öğrendim pişirmeden de yenilebilirmiş.hatta salatası fln var,yaparım onu da ilerdeki zamanlarda.
      yalnız çabuk pişen bişey,havuçlara zaman vermeli o nedenle.

      Sil