yer elması,patates,havuç,soğan,sarımsak
yer elması yıkanır,soyulur,kararmasın diye limonlu suda bekletilir
tencereye zeytinyağ konulur,soğan kavrulur,sarımsak eklenir
önce havuç istenilen büyüklükte doğranır, yumuşayınca;
istenilen büyüklükte doğranan patates havucun yanına gider:)
dayanamaz yer elmaları da hooop tencereye
tuz eklenir
1 kaşık un biraz soğuk suda topaksız olana kadar çırpılır,portakal suyu sıkılır,
eklenir toprak altı grubuna
15-20 dakikada pişer,kaşık değdirmeden tencereyi hafifçe sallayarak karıştırılır
pişince servis kabına alana kadar tencereye havlu kağıt koyup kapağı kapatılır
bu da; sefer tası payı
afiyet olsun
:)
40- 50 hafta sonra yer altında yetişen havuç ve patates gibi topraktan çıkarılarak toplanır. Yer elmasının bitki kısmı bir buçuk metreyi bulurken, çiçeksi kısmı ayçiçeğine ve papatyalara benzemektedir.
Tadı,
turpve enginara benzemektedir ve bu tadın oluşmasına neden olan etken ise,yapısında barındırdığı inülin maddesidir. İçeriğinde nişasta barındırmaması nedeni ile şeker hastalarına önerilen bir sebze olmasına karşın kalorisiz olması nedeni ile de diyetlerde kullanılması da önerilmektedir.
turp
faydaları;
* Cildi güzelleştirerek daha parlak ve güzel görünmesini sağlamaktadır ,* Haşlanmış suyu ile saçların yıkanmasında saçları parlatır ve saç diplerini kuvvetlendirir,
* Cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmaktadır,
* İçeriğinde nişasta bulunmaması nedeni ile şeker hastalarına fayda göstermektedir,
* Hemoroide iyi gelmektedir,
* Besleyicidirve vücut direncini arttırmaktadır ,
* Müsiletkisi yaparak kabızlığı çözer ve idrar söktürmektedir,
*Yapısında bulundurduğu besin değerleri ile kansızlığa iyi gelmektedir,
* Böbrek, safranınve pankreasın düzenli çalışmasını sağlamaktadır ,
* Göğsü yumuşatmaktave öksürüğü de kesmektedir,
* Mafsal ağrıları, romatizmaağrılarını ve kronikleşen ağrılara iyi gelmektedir,
* Emzirenannelerde sütünün arttırılmasında kullanılmakta ve iyi gelmektedir,
*Kilo vermek içi diyet v e spor yapanlarda ara öğün olarak kullanılabilecek kadar düşük bir kaloriye sahip olması nedeni ile de diyet yapanlara önerilmektedir,
* Hemoroide iyi gelmektedir,
* Besleyicidir
* Müsil
*
* Böbrek, safranın
* Göğsü yumuşatmakta
* Mafsal ağrıları, romatizma
* Emziren
*
Ben bayılırım yer elmasına:) Rahmetli amcamla çok kavga ederdim, çocuğum büyüsünde çıkar topraktan derdi, ama ben tarumar ederdim bütün bahçeyi :)
YanıtlaSilaaa,biliyor musun her şeyin pişmemiş halinin tadına bakarım,ancak bunu hiç denememiştim.en kısa zamanda:))
Siltaze olsun ama :)
Siltamam,umarım:))
SilYer elmasını taze yemeyi çok severim ben, ama yemeğini hiç duymamıştım :)
YanıtlaSilEminim çok güzeldir, elinize sağlık :)
bak şimdi işinaslı sebzeleri çiğ yemek pişince bi sürü kayıp da oluyor,en alasını yapıyormuşsun.:))
SilCanım hiç denemediğim bir şey :)
YanıtlaSilSenden cesaret aldım ve unutmazsam alayı :))) deneyeceğim:)
Sağlıklı bir mutfak için herkesi Kedili evin tarzına bekleriz :)))
çok tatlısın arkadaşım
Silhiç yemedim ama hemen yapıcam bunu.
YanıtlaSilyerelması patates havuç soğan sarımsak tamam annadım.
normal sebze yemeği gibi. kereviz gibi filan.
sarımsak var ama.
un ve portakal suyu.
terbiye mi oluyo bu.
yer elmasının acı tadı mı var.
onu mu alıyo.
:)
evet terbiye ancak amaç lezzet artırmak,acılığı fln yok.ben de yeni öğrendim pişirmeden de yenilebilirmiş.hatta salatası fln var,yaparım onu da ilerdeki zamanlarda.
Silyalnız çabuk pişen bişey,havuçlara zaman vermeli o nedenle.