çarkıfelek çiçeği (pasiflora)bir sarmaşık türü:)
tohumundan yetiştirmeye çalıştık olmadı!
epeydir arıyorduk,
bahçeköy'de orman fakültesi yanında
'devlet fidanlığı'nda bulduk,
üstelik uygun fiyata 10 TL
zeytinyağlı boncukayşe'yle ilgisi
saros bahçe'ye gidene kadar
balkon muhabbeti:)
herkesin bildiği,gözü kapalı yaptığı yemeğin tarifini vermek pek akıl karı değil biliyorum:)
ancak çarkıfelek yada diğer adıyla
pasiflora çiçeğiyle bi araya geldiler,
anlatayım dedim:)
soğan ince doğranmış,
domates 2-3 adet
kabukları soyulmuş küp doğranmış,
boncuk ayşe;önce yıkanmış,sonra ayıklanmış
(yeşil yapraklı sebzeler başka şeylerle birlikte
C vitamini içerirler,ve C vitamini suda erir,
önce ayıklar sonra yıkarsak
bir miktar C vitaminini yıkama suyuyla
heba edebiliriz)
hepsini kat kat tencereye dizelim,
ben 1 çorba kaşığı zeytinyağı koydum,
yağ ve tuz için ölçü size kalmış:)
soğan yada fasulye hiç kavrulmadan,
hepsi aynı anda ocağın üstünde!
bol domatesli fasulye kısık ateşte
kendi suyunda pişecek,lezzeti içinde kalacak,
üstelik de kalorisi düşük olacak:)
daha ne olsun?
afiyet olsun.
sakin ve çok şanslı bir gün olsun.
çok sevgiler
Ay ne güzel, bunu canım çekmeyecek, sahurda yerim bir güzel :)
YanıtlaSilCan bir kere otel odasındaki meyvelerden getirmişti. İçinde kalın kabuklu bir şey var. Soyacaktım ki, dur dedim uğraşmadan önce ikiye keseyim, bu tropikal ülkelerdeki meyveler belli olmuyor. İkiye ayırdım, içinden kavun çekirdeğine benzer bir sümüksü çekirdekli kısım döküldü. Geri kalan kısım da odun gibi, yenilmez. Attım gitti. Sonradan fark ettim ki o pasifloraymış, yenilen kısmı da çekirdekli kısmıymış zaten. Ha ha ha :)
İyi geceler Havvacım :)
handan beni hep gülümsetiyorsun sen:)
Silmavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!
senin ki hangi renkti acaba?
çok sevgiler
Pasiflora çiçeği bana da iyi gelirdi:)Ayşe kadını da çok severim...Pek bi lezzeti görünüyor,ellerine sağlık...Sevgiler...
YanıtlaSilteşekkür ediyorum baharcım
Silhavva 10 tl mi? oooo burada ne çok var çitlere sarılı vermiş, yaz başı bir küçük kök aldım arkadaşımın bahçesinden , hemen tutunuverdi toprağına.... heryerde olan, arsız bir çiçek ama çok güzel.
YanıtlaSilayşen,
Silişte istanbul böyle memleket,saçının telini koparıp onu da gene sana satar:((
senin elinin de hikmeti vardır o çiçeğin böyle hemen sarınıvermesinde:))
sevgiler
pasiflora yı da tanımış olduk ismini duymuştum daha önce, fasulye afiyet olsun canımcım çok sevgiler bizden de :)
YanıtlaSilne kadar güzel adın var :))
Silteşekkürler,sevgiler
Aaaaa demek bizim çarkıfelek pasiflora imiş, bilmiyordum..ilk görev yerim yatılı okuldu..ilk orada duymuştum pasifloraya, her yatılı kalan 10 çocuktan 5 çocuk içiyordu maalesef pasiflorayı, :(( Çarkıfeleğin pasiflora olduğunu bilseydim, koyardım odalarını, görüntüsü yeterdi onları sakinleştirmeyi :)) Zeytinyağlı fasulyeyi çok severim, ellerine sağlık havvacım..
YanıtlaSilgülizcim mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!
Silsenin mesleğini merak ettim şimdi:))
çocuklara böyle şeyler verilmesi ne kadar kötü:((
çok sevgiler canım
oooh mis gibi üniversitede ev arkadaşım egeliydi oda yemekleri hep çiğden yapardı çok da güzel olurdu ben ne yazık ki hep kavurarak yapıyorum :( bu huyumdan vaz geçmem gerek...
YanıtlaSilSize de afiyet bal şeker olsun, bu arada pasifloranın böyle bir çiçek olduğunu bilmiyordum benim tek bildiğim pasiflora bir şurup :))
:)
Silişte bunlardan yapılıyo onlarda:))
mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!
yemekleri kavurmadanyapmak kısık ateşte, hele zetinyağlıları suyunda pişmesini sağlıyor,
şöyle düşün eti mühürlemek istiyorsan yüksek ısıda az yağda pişiriyorsun,suyu içinde kalsın diye,
düz mantık oldu:))
çok sevgiler güzel hazel
Fasulyeyi herkes yapar ama bak güzel bir detay vermişsin ayıklamadan önce yıkmak mesela. Ben de o tarifi verdim bu detayı da biliyordum ama yazmak aklıma gelmemişti :) Bu arada tüm zeytinyağlılara bir parça şeker katarım, daha lezzetli olur.
YanıtlaSilteşekkür ediyorum ebru gözünden kaçmamış ayrıntı:))
Silbu arada ben rafine şekeri hayatımdan çıkardım,hiç bi zeytinyağlıya koymuyorum canım
:)))
Pasiflora ne güzel bir ismi varmış Havva, bu arada en sevdiğim yemeklerden biridir taze fasulye eline sağlık.
YanıtlaSilsakinleştirici etkisi varmış,ancak mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!
SilEllerine sağlık canım. Her hafta pazardan 2 kilo alıp babaneye verilip pişirtilip bütün hafta afiyetle yiyoruz. Çarkıfeleğin inşallah tutar canım. Pek bir albenisi var :))
YanıtlaSilMauvvv
ohh Allah razı olsun babanneden,şahane bi yemek:))
Silinşallah tutar :))
çok sevgiler gülaycım cım cım :)
mugu
ay bu çarkıfelek geçen sene gittiğimiz yazlıkta vardı
YanıtlaSilbir dal kırdık getirdik tutmadı belkide bizim buralarda olmuyordur.
boncuk ayşe süper görünüyor ellerine sağlık.Afiyet olsun
ııh ıh canım kökten olsa tutardı,aklında bulunsun mavi olanın çayı yapılmıyo!
SilPasiflora antidepresan da vardı :)
YanıtlaSilŞimdi çiçeğini görünce şaşırdım ;))
Ellerine sağlık en sevdiğim sebzedir kendisi :)
Şansa bak bende senin gibi pişiriyorum :))
O güzel ellerine sağlık :*
demek ki doğru yolu bulmuşuz:))))
Silevet pasiflora da bi sakinleştirici:))çayı falan da yapılıyor uyku için.
ama mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!
O zaman mavi olandan çay yapmamak lazım. .
SilTeşekkürler ;*
havvacığım...senin şu yemek yaparken düzenine baylıyorum. güzel güzel doğrayıp hepsini temiz temiz dizayn edişine ellerine sağlık...afiyet olsun iyi iftarlar.sevgiyle kalın emel.
YanıtlaSilteşekkür ediyorum emel,
Silben yemek yaparken en uzun süren hazırlık:)
herşey hazır olunca yıkanmış,temizlenmiş kesilmiş doğranmış,heh diyorum hadi bakalım:)
sevgiler
havvacığım...bugün bende aynı senin tarifin gibi yaptım.çok lezzetli olmuş.beğendilerde bizimkiler ...sanki senin fasulye daha kehribar gibi ...izmirden gelen doğal zeytinyağı kulladım.ama tam sarı olmadı rengi..sizin ellerinize sağlık..becerikli kardeşim. sevgiler emel.
Silemel ellerine sağlık,ayrıca beğenilmesine de memnun oldum.
Silrengine gelince belki fasulyenin cinsi,yada tencerenin cinsi etkili olabilir,çelik tercih ediyorum ben bütün pişirmelerimde:)
bi de emel ben hiç karıştırmam mümkünse! çok gerekirse hafif hafif sallarım tencereyi:))
sevgiler
Benim bildiğim pasiflora antidepresandı meğer çiçeği de varmış, sen ne faydalı şeysin havva, teşekkürler bu güzel çiçeği benimle tanıştırdığın için..
YanıtlaSilay teşekkür ediyorum,dünyada olup da faydalı olmak ne güzel şey,
Silevet sebuşcum,antidepresan bu çiçek,ama mavi olan değil:)) dikkat!
sen de bana faydalısın bilsen:)
pasiflora ne güzel bir çiçekmiş, daha önce görmemiştim sanırım:))
YanıtlaSiltaze fasulye en sevdiğim:) geçen bir hafta boyunca onu yedim akşamları:)
afiyet şeker olsun
sevgiler
aaa,hafta boyunca yedin demek,rejim falan durumları mı var,kalorisi oldukça düşük:)
Silçok sevgiler
rejim durumları eveeettt:))) faydasi olmuş 1 haftada 1,5 kg vermişim:)
Silnam nam namm :)
YanıtlaSilacıktın mı?
Silboncukayşe her zaman iştah açar:))
Pasifflora- çarkıfelek- ilaç olarak da kullanlandan. Bir hocaya sormak lazım. Yalnız görüntüsü süper.:)
YanıtlaSilteşekkürler ,net araştırmama göre mavi pasiflora en kolay yetişen ammmaaa toksik etkisi olanmış.
Silçok sevgiler
Ama havva olmadı bak. Kalorisi düşük yemeği napim ben. Kalori olcak ki kilo da olsun dimi ama.
YanıtlaSilbi de çarkıfelek çiçeğiyle ayşe kadını anlamadım ama hayırlısı.
bi tane daha bi de " pasif lora" yani çarkıfelek çiçeği pasiflora adıyla ilaç olarak satılıyo zaten. Sakinleştiriyo. Bazen biz turizmciler alıyoruz ondan :)
:)9
Silo kadar mı lazım oluyo turizmcilere pasiflora:)))
hem az kalori hem sakinlik,ohhh dedim insanyavrusu:))
Ama ama sen hâlâ hediyeni görmedin ki, bak kaç gün oldu:-)
YanıtlaSilevet,ben nası kaçırmışım ki onu,aldım gitti:))
Silteşekkürler zarif kadın
anaaaa ne güzel çiçek ki bu yaaa aaaa bulcam ben deee :)
YanıtlaSilbu sarmaşık deep, uygun yerin varsa çok güzel çiçekleri
Silboncuk ayşe yi o kadar severim kiiiii,bayılırıııım
YanıtlaSilbu sevgiden dolayı 11 yaşımda öğrendim bu yemeği yapmayı
çiçek bana küçüklüğümü hatırlattı,bizim de vardı,sonra kurudu :(
sen çok zarif bir insansın,çok tatlı şey bu hiç görmeden tanımak ve kalbi ısınmak:)
Silsevgiler
ihyaaaa ettin beni,şu oruçlu halimle çok iyi geldi Allah razı olsun :)
Silsevgiler
Daha ne olsun. Ben hep soğanı kavururdum şimdi böyle deneyeyim.
YanıtlaSilEllerine sağlık
Sevgilerimle
:)
kavurma canım hiç gerek yok:)
Silo kendi yolunda yumuşuyor,lezzetleniyor:)