5 Temmuz 2014 Cumartesi

patla!


çocukluğumda irfan abi vardı komşumuz,
doğuştan elleri ve ayakları olmayan:(
4.kattayılar,daima pencere kenarında oturur,
yoldan geçenleri durdurur bilmece sorardı,
birde kekemeydi,
bazen derdini anlatması bu nedenle oldukça uzun sürerdi,
ama kimse onu üzmek,kırmak istemezdi,
sabırla beklerdi sormasını,
eğer gaf yapıp cümlesini tamamlamaya kalkarsa bi şaşkın,
yüzünün kıpkırmızı olup daha da beter kekelemesini beklemek zorunda kalırdı,
beklemezse eğer annesi çok üzülürdü,
çünkü ardından görmesi can acıtan 
sara krizi geçirirdi.
bilmeceleri şöyleydi;
o dil üstünde kaydırmaca der,
sen dondurma dersin keyiflenir,
bilemezsen sinirlenir:)
bakla dersin,
o'da yede patla!der
beraberce gülersin:)
sırf o mutlu olsun diye mahallenin bütün çocukları bilmecelere mutlaka cevap verir 
ve irfan abi cevap verip mutlu olsun diye 
aynı sorular bıkıp usanmadan sorulurdu.
nerden nereye,enginar yapıyorduk baklalı!
irfan abi,hikmet teyze nur içinde yatın.


şahane değil mi renkler falan:)
enginar ve bakla derindondurucudan çıktı!


limonu unutmuşum 
oysa çok önemli enginarla limon beraberliği,
limon olmazsa enginarın içi dışı kararıyor.


minik doğranmış soğanlar 1 kaşık zeytinyağ ile tencereye konulur,üzerine kuşbaşı doğranmış enginarlar eklenir,yarım limonun suyu ve su eklenir,haydi ocağa tıkırdar tıkırdamaz ocak kısılır.
(derin dondurucuya giren enginarın illa açılmasını beklemeyin birbirinden ayrılması yeterli,birde eklemeden geçemeyeceğim çok üşüdüğünden midir,nedir pişmesini biraz daha uzun sürüyor,çok da değil:))


aynı anda baklaları da başka bir tencerede haşlayalım
niye böyle yaptık;çünkü iki ayrı sebzenin pişme süreleri aynı değil,bir de derindondurucudan çıkınca normal sürelerinden daha farklı zamanda pişiyo bunlar!


baklalar ezilmeden,hafifçe diriyken süzelim,kabuklarını soyalım vede ikiye ayıralım


her ikisi de tam pişmeden buluşturalım 
birlikte kardeş kardeş yemek olsunlar,
tuzunu da şimdi ekleyelim.


pişti mi?güzel:)
bi 10 dakika kendi haline bırakalım onları,
dinlensinler:)


dereotunu ince ince kıyalım,
servis tabağına aldığımız baklalı enginarımızın üstüne serpiştirelim bol bol:)


hımmm,

şeker yok,fazla yağ yok!
lezzeti ise çok!

afiyet olsun,yarasın:)

not:pazarda soyulmuş bir leğen içinde bekleyen bembeyaz enginarlar var ya;
onlar limon tuzu 
yani sitrikasit içinde bekledikleri için öyleler!
aynı hazır turşu ve hazır reçellerin içine konan vede kanserojen olan!
eğer onlara gerçek limonla ov derseniz de yan çiziyorlar.
ben semt pazarımda ki sürekli alışveriş yaptığım enginarcının bile eh peh ettiğini ama yine de yaptığını belirteyim.
eve gelince ancak 3-4 saat sonra buzdolabından çıkarıp bi baktım ki paketlere bazı yerleri kararmış,hepsini çıkardım ,tek tek yıkayıp,kararan yerlerini kazıyıp bi güzel heryerini limonla ovdum,hiç bekletmeden 5'er adetlik paketler yapıp derindondurucuya koydum.sonra kontrol ettiğim de aynı beyazlıkta olduklarını gördüm ve karar verdim bundan böyle kabuklu olarak alacağım evde soyup kendim limonlayıp,derindondurucu da saklayacağım.
yada sitrik asit!tercih sizin!

çookk sevgiler,kolaylıklar








42 yorum:

  1. Rahmet istemişler demek ki..
    O güzel eller yine sağlıklı yemekler mi yapmış :)
    Ellerine sağlık :*

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. evet şeymacım,aklıma geliverdi işte bakla! yede patla!
      :)))
      ama çok lezzetli oldu hee:))
      sevgiler

      Sil
  2. irfan abi,hikmet teyze'ye Allah rahmet eylesin...

    enginarı ben soyduktan sonra hemen limonlayıp kıtır kıtır yemeyi çok seviyorum
    ama senin yemek de çok güzele benziyor,ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. sana bişey dicem:))
      aynen yaptığını yapıyorum,hatta bütün sebzelerin çiğ halini bilirim:))
      sevgiler

      Sil
    2. :) en güzeli valla...

      Sil
  3. Geçmişte kalan bazı anlar gerçekten de incelik, insan sevgisi içerir. Hatırda kalacak kadar yer ederse de anıya dönüşür. Ben de rahmet diliyorum onlara ve güzel anılarımızda yer eden diğer iyi insanlara.
    Enginarlı bakla benim favori yemeğimdir. Antalya usulü olan kıymalı ve enginarların bütün olarak doldurulduğu bir tarif var elimde. Anneannem şahane yapardı. Ben de öğrenmiştim. çok şükür:) Senin tarif de mutlaka enfestir. Ellerine sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ahh güzel geçmiş:))
      annanenin tarifini çok merak ediyorum,hiç yemedim enginarın kıymalı yada etlisini
      sevgiler çookkk

      Sil
  4. Nasil da sevgi dolu bir mahallede buyumussunuz...şimdilerde çocukların ruh halleri hic ayni değil maalesef.....içim burkuldu..teşekkürler paylastiginiz için...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. evet serpil,
      bu nedenle bu yaşımda hala saftiriğin tekiyim:)dolambaç yapmayı bilmediğim için keklendiğim oluyo!
      anlayamıyorum hiççç,
      amann aptal olan onlar
      sevgiler

      Sil
  5. Nereden nereye , hiç tanımadığın insanlardan rahmet duası almak, teknolojiyi bizim tarzda kullanmayı seviyorum, bir de tatlı tatlı anlattığın tariflerini...
    Sevgiler:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler elif
      kalp güzel olunca senin gibi düşünüyor.
      sevgiler

      Sil
  6. Böyle güzel komşuluk ilişkileriyle büyümüş biri olarak çocuklarım için üzülüyorum apartman da aynı kattakilerin dışındakileri tanımıyorlar bile.Sadece asansörde nezaket selamı işte o kadar. Her güzellik geçmişte kalmasa iyiydi.
    Yemek nefis görünüyor, renklerin şöleni o da ayrı bir güzel. Ellerine sağlık.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. :))
      bilmiyor ya onlar üzülmüyor,
      ama mahalle tadını bilen biz üzülüyoruz:(
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
  7. Mutlu Cumartesiler guzel yurekli kankam :)
    Cok duygulandim Irfan abinin hikayesine , simdilerde olsa acaba tum cocuklar o uzulmesin diye ona sabir gosterirlermiydi?
    Tarif icin tesekkurler calicam sekerim bu tarifi esime yapmak icin :) hamarat gozukeyim biraz ;)
    Optum seni cokk sevgiyleve isikla kal:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. canım benim:)
      umarım eşin beğenir yaptığını:)
      gerçi o senin elinden ne olsa beğenir:)
      biz de tabi zaman zaman çocukluk yapıp üzüyorduk,sonra annelerimizden paparayı yiyorduk:)

      Sil
  8. Allah rahmet eylesin Havvacigim. Sana bir turlu yorum yazamiyordum şimdi basardim. Ne güzel bir sevgi hikayesi. İnsan olma hikayesi. Güzel insansiniz sizin gibi insanlara ihtiyacı var bu dünyanın. Hem de şimdi eskisinden daha cok var.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. kadriye bunu bir kişi daha söylemişti şimdi seninle hatırladım,sorunu bana tarif edebilir misin ki bende imkanım varsa düzeltmeye çalışayım,yada düzeltmeyi nasıl yaptın?
      eskiden mahalle vardı,annen evde yoksa şevkiye teyze vardı.yani annen de hiç telaş etmezdi ki okuldan gelmen konusunda.çok lüks yaşadım ben çocukluğumu:)
      sevgiler

      Sil
  9. Candan bir yazı olmuş!Severek dinlenir ki böyle masum insanlar...Allah mekanlarını cennet etsin...
    Ellerimi ovuşturayım zira yine nefis bir tarif gelmiş :)Sihirli gibi gözüken hamaratlı ellerinize sağlık dert görmesinler... iz bıraktığınız herşey gereğindende güzel yansıyor zaten :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ay arsu ben bu sihirli sözlerle yanar döner oldum he:))
      çok sevgiler teşekkürler

      Sil
  10. kerevizle birlikte en sevdiğim iki yemekten biri. :) irfan amca anısı ne hoş :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. fener sancaktar yokuşu no:19:)))
      pişir bu yemeği deep:)
      sevgiler

      Sil
  11. havvacığım...ellerine sağlık ben bu yemeği hiç yemedim ikisi birlikte ...hemen deneceğim.maşallah hamaratlısın.vefalısın,güzel kalplisin,hikmet teyzene,irfan abine allah rahmet eylesin.iyiki bizler çocukluğumuzda o komşuluk ne tattık.bizimde o komşuluklar ne gördüysek o kaldı (mersinde) o yıllar bir başka idi...ramazanlarımız bir başka idi iftar,sahur hep beraberdik.dostluk devam ediyor ama uzaktayız.allah seni hep iyi insanlarla karşılaştırsın gülüm.havvacığım..ben gittim da da derinlere ...hoşçakal sevgiyle kal emel.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. emelcim,
      bu yemek pratik ve lezzetli,en azından derin dondurucuda saklanmış şeylerle lezzetli bişeyler yapma şansımız var,bence denemelisin:)
      ahh,komşuluk ve çocukluk,hepsi oralarda kaldı canım ya,ne yazık ki
      sevgiler sana

      Sil
  12. Allah rahmet eylesin. Ah eski günler dimi. Ne kadar güzeldi.
    Enginarlı iç baklası benim favori yemeklerdendir. Ama yemesini severim ben :)))
    Mauvvv

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. evet gülaycım,ne güzel bi çocukluk geçirdiğimi anılarımı hatırladıkça daha iyi anlıyorum,hele şimdiki çocukların yaşamıyla kıyaslayınca:)
      aguuuu,saros çok güzel ,muuuguuu

      Sil
  13. Havva enginarı çok severim baklayı hiç sevmem ikisi birlikte nasıl olur bilemedim şimdi ama görüntü nefis ellerine sağlık ayrıca rahmetle anıyorum sevdiğimiz tüm dostları .

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. meltem baklanın o kokusu ise seni uzaklaştıran kabuğunun soyulmuş olması ve de enginarın tadıyla birleşmesi ve pek tabi ki de bol dereotu
      güzel oluyo :)
      sevgiler

      Sil
  14. Hiç yapmadım baklalı enginar, güzel olduğunu biliyorum ama. Bol limonlu yenince harika oluyor.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. çok da kolay ebrucum,bi o kadar da lezzetli bence:)

      Sil
  15. hikaye güzel . yemekte güzel . emeğine ve eline sağlık efendim.

    YanıtlayınSil
  16. Allah rahmet eylesin, ne tuhaf değil mi küçücük ayrıntılarla akla düşmemiz. Bazen küçücük bir söz hatırlanmaya sebep olabiliyor, bir havlu ya da bir şarkı.. Ne güzel...

    Yemek yine harika gözüküyor :-) Bu arada kaç kilo gitti anacım, bayağı bir forma girildi gibime geliyor:-)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. handancım 3 gitti 2 kaldı,
      ancak şimdi ben saros'dayım umarım işler değişmez:))
      ayrıntıya gelince sanırım annemle bi arada olmam sıksık çocukluk anılarımı yokluyor:)
      yemek şahane tavsiye ediyorum
      sevgiler

      Sil
    2. nasıl kilo verdin şirin hatun,anlatır mısııınn ? :)

      Sil
    3. şu benim son zamanlarda yaptığım zeytinyağlılar var ya etkili,ama her sabah 1 saat yürüdüm,şimdi yapamıyorum umarım geri almam,ama ip atlıyorum :)

      Sil
  17. havvacığım ben bu ikilinin içine birde bezelye katıyorum, denemeni tavsiye ederim lezzet üçe katlıyor, 2 gündür google chorme da, bişi var yorumlarım hep hata verdi. aynı titizliğin burada da var , enginarları bol limonla ovmak gibi, bende kerevizi bol limonlu suya doğrarım, aslında yemeklere tat veren bu detaylar, birde dikkatimi çeken pişen yemeklerin hep rengini koruyor, kararmıyor işte bu noktalar işin incelikleri, ellerine sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler güzel sözlerine ve yapmak istediğim şeyi görüp de benimle paylaşmana,teşekkürler.
      bir de bezelyeli yapmalı kesin,ben bu aralar kalori kısıtlaması yapıyorum ya,hem bakla,hem bezelye hesapladım birini seçtim:)
      belki de kıs kıs güldün şimdi oynatmış kaloriyle bu havva diye:)
      haklısın valla,hedefime ulaşayım derdim o!
      hiç aç kalmadan sadece biraz kısıtlama yaparak:)
      sevgiler

      Sil
  18. Hikaye hem hüzünlü hem de eğitici. Nur içinde yatsınlar.

    Bu tarifi kışın yapılmak üzere kayıt ediyorum.
    Sevgilerimle
    :)

    YanıtlayınSil
  19. Allah rahmet eylesin!
    Ben enginarın herrr türlüsüne bayılırımmm!! *-*

    YanıtlayınSil