1 Temmuz 2014 Salı

çarkıfelek gölgesinde boncukayşe



çarkıfelek çiçeği (pasiflora)bir sarmaşık türü:)
tohumundan yetiştirmeye çalıştık olmadı!
epeydir arıyorduk,
bahçeköy'de orman fakültesi yanında 
'devlet fidanlığı'nda bulduk,
üstelik uygun fiyata 10 TL


zeytinyağlı boncukayşe'yle ilgisi 
saros bahçe'ye gidene kadar 
balkon muhabbeti:)


herkesin bildiği,gözü kapalı yaptığı yemeğin tarifini vermek pek akıl karı değil biliyorum:)


ancak çarkıfelek yada diğer adıyla 
pasiflora çiçeğiyle bi araya geldiler,
anlatayım dedim:)


soğan ince doğranmış,
domates 2-3 adet 
kabukları soyulmuş küp doğranmış,
boncuk ayşe;önce yıkanmış,sonra ayıklanmış
(yeşil yapraklı sebzeler başka şeylerle birlikte 
C vitamini içerirler,ve C vitamini suda erir,
önce ayıklar sonra yıkarsak 
bir miktar C vitaminini yıkama suyuyla 
heba edebiliriz)


hepsini kat kat tencereye dizelim,
ben 1 çorba kaşığı zeytinyağı koydum,
yağ ve tuz için ölçü size kalmış:)


soğan yada fasulye hiç kavrulmadan, 
hepsi aynı anda ocağın üstünde!


bol domatesli fasulye kısık ateşte 
kendi suyunda pişecek,lezzeti içinde kalacak,
üstelik de kalorisi düşük olacak:)
daha ne olsun?


afiyet olsun.


sakin ve çok şanslı bir gün olsun.
çok sevgiler



47 yorum:

  1. Ay ne güzel, bunu canım çekmeyecek, sahurda yerim bir güzel :)

    Can bir kere otel odasındaki meyvelerden getirmişti. İçinde kalın kabuklu bir şey var. Soyacaktım ki, dur dedim uğraşmadan önce ikiye keseyim, bu tropikal ülkelerdeki meyveler belli olmuyor. İkiye ayırdım, içinden kavun çekirdeğine benzer bir sümüksü çekirdekli kısım döküldü. Geri kalan kısım da odun gibi, yenilmez. Attım gitti. Sonradan fark ettim ki o pasifloraymış, yenilen kısmı da çekirdekli kısmıymış zaten. Ha ha ha :)

    İyi geceler Havvacım :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. handan beni hep gülümsetiyorsun sen:)
      mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!
      senin ki hangi renkti acaba?
      çok sevgiler

      Sil
  2. Pasiflora çiçeği bana da iyi gelirdi:)Ayşe kadını da çok severim...Pek bi lezzeti görünüyor,ellerine sağlık...Sevgiler...

    YanıtlayınSil
  3. havva 10 tl mi? oooo burada ne çok var çitlere sarılı vermiş, yaz başı bir küçük kök aldım arkadaşımın bahçesinden , hemen tutunuverdi toprağına.... heryerde olan, arsız bir çiçek ama çok güzel.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ayşen,
      işte istanbul böyle memleket,saçının telini koparıp onu da gene sana satar:((
      senin elinin de hikmeti vardır o çiçeğin böyle hemen sarınıvermesinde:))
      sevgiler

      Sil
  4. pasiflora yı da tanımış olduk ismini duymuştum daha önce, fasulye afiyet olsun canımcım çok sevgiler bizden de :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar güzel adın var :))
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
  5. Aaaaa demek bizim çarkıfelek pasiflora imiş, bilmiyordum..ilk görev yerim yatılı okuldu..ilk orada duymuştum pasifloraya, her yatılı kalan 10 çocuktan 5 çocuk içiyordu maalesef pasiflorayı, :(( Çarkıfeleğin pasiflora olduğunu bilseydim, koyardım odalarını, görüntüsü yeterdi onları sakinleştirmeyi :)) Zeytinyağlı fasulyeyi çok severim, ellerine sağlık havvacım..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. gülizcim mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!
      senin mesleğini merak ettim şimdi:))
      çocuklara böyle şeyler verilmesi ne kadar kötü:((
      çok sevgiler canım

      Sil
  6. oooh mis gibi üniversitede ev arkadaşım egeliydi oda yemekleri hep çiğden yapardı çok da güzel olurdu ben ne yazık ki hep kavurarak yapıyorum :( bu huyumdan vaz geçmem gerek...
    Size de afiyet bal şeker olsun, bu arada pasifloranın böyle bir çiçek olduğunu bilmiyordum benim tek bildiğim pasiflora bir şurup :))

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. :)
      işte bunlardan yapılıyo onlarda:))
      mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!

      yemekleri kavurmadanyapmak kısık ateşte, hele zetinyağlıları suyunda pişmesini sağlıyor,
      şöyle düşün eti mühürlemek istiyorsan yüksek ısıda az yağda pişiriyorsun,suyu içinde kalsın diye,
      düz mantık oldu:))
      çok sevgiler güzel hazel

      Sil
  7. Fasulyeyi herkes yapar ama bak güzel bir detay vermişsin ayıklamadan önce yıkmak mesela. Ben de o tarifi verdim bu detayı da biliyordum ama yazmak aklıma gelmemişti :) Bu arada tüm zeytinyağlılara bir parça şeker katarım, daha lezzetli olur.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum ebru gözünden kaçmamış ayrıntı:))
      bu arada ben rafine şekeri hayatımdan çıkardım,hiç bi zeytinyağlıya koymuyorum canım
      :)))

      Sil
  8. Pasiflora ne güzel bir ismi varmış Havva, bu arada en sevdiğim yemeklerden biridir taze fasulye eline sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. sakinleştirici etkisi varmış,ancak mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!

      Sil
  9. Ellerine sağlık canım. Her hafta pazardan 2 kilo alıp babaneye verilip pişirtilip bütün hafta afiyetle yiyoruz. Çarkıfeleğin inşallah tutar canım. Pek bir albenisi var :))
    Mauvvv

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ohh Allah razı olsun babanneden,şahane bi yemek:))
      inşallah tutar :))
      çok sevgiler gülaycım cım cım :)
      mugu

      Sil
  10. ay bu çarkıfelek geçen sene gittiğimiz yazlıkta vardı
    bir dal kırdık getirdik tutmadı belkide bizim buralarda olmuyordur.
    boncuk ayşe süper görünüyor ellerine sağlık.Afiyet olsun

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ııh ıh canım kökten olsa tutardı,aklında bulunsun mavi olanın çayı yapılmıyo!

      Sil
  11. Pasiflora antidepresan da vardı :)
    Şimdi çiçeğini görünce şaşırdım ;))
    Ellerine sağlık en sevdiğim sebzedir kendisi :)
    Şansa bak bende senin gibi pişiriyorum :))
    O güzel ellerine sağlık :*

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. demek ki doğru yolu bulmuşuz:))))
      evet pasiflora da bi sakinleştirici:))çayı falan da yapılıyor uyku için.
      ama mavi olan en kolay yetişen onun toksik etkisi de varmış ama!

      Sil
    2. O zaman mavi olandan çay yapmamak lazım. .
      Teşekkürler ;*

      Sil
  12. havvacığım...senin şu yemek yaparken düzenine baylıyorum. güzel güzel doğrayıp hepsini temiz temiz dizayn edişine ellerine sağlık...afiyet olsun iyi iftarlar.sevgiyle kalın emel.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum emel,
      ben yemek yaparken en uzun süren hazırlık:)
      herşey hazır olunca yıkanmış,temizlenmiş kesilmiş doğranmış,heh diyorum hadi bakalım:)
      sevgiler

      Sil
    2. havvacığım...bugün bende aynı senin tarifin gibi yaptım.çok lezzetli olmuş.beğendilerde bizimkiler ...sanki senin fasulye daha kehribar gibi ...izmirden gelen doğal zeytinyağı kulladım.ama tam sarı olmadı rengi..sizin ellerinize sağlık..becerikli kardeşim. sevgiler emel.

      Sil
    3. emel ellerine sağlık,ayrıca beğenilmesine de memnun oldum.
      rengine gelince belki fasulyenin cinsi,yada tencerenin cinsi etkili olabilir,çelik tercih ediyorum ben bütün pişirmelerimde:)
      bi de emel ben hiç karıştırmam mümkünse! çok gerekirse hafif hafif sallarım tencereyi:))
      sevgiler

      Sil
  13. Benim bildiğim pasiflora antidepresandı meğer çiçeği de varmış, sen ne faydalı şeysin havva, teşekkürler bu güzel çiçeği benimle tanıştırdığın için..

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ay teşekkür ediyorum,dünyada olup da faydalı olmak ne güzel şey,
      evet sebuşcum,antidepresan bu çiçek,ama mavi olan değil:)) dikkat!
      sen de bana faydalısın bilsen:)

      Sil
  14. pasiflora ne güzel bir çiçekmiş, daha önce görmemiştim sanırım:))
    taze fasulye en sevdiğim:) geçen bir hafta boyunca onu yedim akşamları:)
    afiyet şeker olsun
    sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. aaa,hafta boyunca yedin demek,rejim falan durumları mı var,kalorisi oldukça düşük:)
      çok sevgiler

      Sil
    2. rejim durumları eveeettt:))) faydasi olmuş 1 haftada 1,5 kg vermişim:)

      Sil
  15. Yanıtlar
    1. acıktın mı?
      boncukayşe her zaman iştah açar:))

      Sil
  16. Pasifflora- çarkıfelek- ilaç olarak da kullanlandan. Bir hocaya sormak lazım. Yalnız görüntüsü süper.:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler ,net araştırmama göre mavi pasiflora en kolay yetişen ammmaaa toksik etkisi olanmış.
      çok sevgiler

      Sil
  17. Ama havva olmadı bak. Kalorisi düşük yemeği napim ben. Kalori olcak ki kilo da olsun dimi ama.
    bi de çarkıfelek çiçeğiyle ayşe kadını anlamadım ama hayırlısı.
    bi tane daha bi de " pasif lora" yani çarkıfelek çiçeği pasiflora adıyla ilaç olarak satılıyo zaten. Sakinleştiriyo. Bazen biz turizmciler alıyoruz ondan :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. :)9
      o kadar mı lazım oluyo turizmcilere pasiflora:)))
      hem az kalori hem sakinlik,ohhh dedim insanyavrusu:))

      Sil
  18. Ama ama sen hâlâ hediyeni görmedin ki, bak kaç gün oldu:-)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. evet,ben nası kaçırmışım ki onu,aldım gitti:))
      teşekkürler zarif kadın

      Sil
  19. anaaaa ne güzel çiçek ki bu yaaa aaaa bulcam ben deee :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. bu sarmaşık deep, uygun yerin varsa çok güzel çiçekleri

      Sil
  20. boncuk ayşe yi o kadar severim kiiiii,bayılırıııım
    bu sevgiden dolayı 11 yaşımda öğrendim bu yemeği yapmayı

    çiçek bana küçüklüğümü hatırlattı,bizim de vardı,sonra kurudu :(

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. sen çok zarif bir insansın,çok tatlı şey bu hiç görmeden tanımak ve kalbi ısınmak:)
      sevgiler

      Sil
    2. ihyaaaa ettin beni,şu oruçlu halimle çok iyi geldi Allah razı olsun :)
      sevgiler

      Sil
  21. Daha ne olsun. Ben hep soğanı kavururdum şimdi böyle deneyeyim.
    Ellerine sağlık
    Sevgilerimle
    :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. kavurma canım hiç gerek yok:)
      o kendi yolunda yumuşuyor,lezzetleniyor:)

      Sil