26 Eylül 2014 Cuma

patlıcan şakası




geçenlerde bir dergi elime geçti:)
çok severim dergi karıştırmayı, 
hele dekorasyon ve mutfak içeriği varsa,
kaçmaz!


arda türkmen'i bilmeyen var mı bilmem,
ama benim sempatim var kendisine, 
tv'de görsem izlerim,gazetede görsem okurum:)
amann öyle bir tarif var ki 
o'na ayrılan sayfalarda 
yıllardır arayıpda bulamadığım türden,
kaçmaz yani!


en sevdiğim lezzetlerdendir patlıcan,
hep kızartmalı altyapı hazırlamak gerektiğinden
 pişirmekten hep de kaçmışımdır.
biri benden patlıcan yemeği istese hemen patlamıcam yaparım:))


işte o eski yıllara ait dergide arda türkmen,
 'imam bayıldı'yı hiç kızartmadan yapmış,
hemen alışverişimi yapıp eve geldim:)
hazırlığı yaptım,
şunu söylemeliyim; 
hayatımda hiç bu kadar lezzetli iç yememiştim,
yani boşver patlıcanı falan giriş kızım 
içini ye türünden:)


malzeme budur;


tarif budur;


fırına girmeden önce ve sonraki halleri de budur!


o kadar bi hevesle hazırlanıp pişirdim ki!
hatta instagramda örtümü paylaşıp 'hazırlık var'
reklamı bile yaptım:))
komiğim ben:)
sanki hayatımda hiç patlıcan pişirmemiş gibi:)
sonuç beni hüsran etti:(
tarifdeki gibi 10 dakika değil,
tam 1 saat 170 derece fırında pişirdim:)
yine de olmadı:(
patlıcanlar haşır huşur pişmedi:)
içi tamam şahane,patlıcan pişmedi:)
eğer arda türkmen'e ulaşabilseydim 
doğrusunu öğrenip yazacaktım:)
muhtemelen dergi basımı esnasında 
gözden kaçan bişey oldu,
tarif yanlış yada eksik yazıldı? 
yada sizde bir bakın bakalım:)


o bütün patlıcanın kemirilmiş yeri;
oldu mu,oldu mu? diye:) 
benim tarafımdan tadına bakıldığındandır:))

mutluhaftasonları
:)
çok sevgiler


46 yorum:

  1. Bende imambayildiyi buna benzer yapıyorum ama önce patlıcanlari firinin ızgara bölümünde kozluyorum o zaman 20-30 dakika yetiyor lezzetlide oluyor iyi hafta sonları diliyorum öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet,tarife bu kadar güvenmeyip öncesinde ızgarayı yapsaydım:))
      ama iç muhteşem tam bir saat pişen karamelize olmuş soğan hımmmmmmmm
      sevgiler

      Sil
  2. Ben de bir kere özene bözene , hem de misafir geleceği bir gün hoşuma giden bir tarif denediydim. Patatesi pişmemişti. Arkadaşlara dedim ki biliyorsunuz her şeyin çiği makbul, öyle pişirip öldürmeyelim vitaminleri. Ama tabi siz yine de patatesleri sıyırıp diğer kısmı da yiyebilirsiniz:-)

    O gün bu gündür fırına sürülen çiğ şeylere kuşkuyla yaklaşırım ve tabi asla ilk denemeleri misafire denk düşürmem:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. handan,
      neyseki misafire değil de kendimize yaptıydım:)
      ama şimdi böyle isim yapmış kişilerin tarif hatası olmaz diye düşündüm:(yanılmışım:)
      ben de bi daha gaza gelmem:)
      sevgiler

      Sil
  3. Havva bende dergi karıştırmaya bayılanlardanım..Hadi artık bunu baktım atayım artık da yoktur..Bütün dergilerimi biriktiririm..artık o kadar çok ki, nereye koyacağımı bilemiyorum..O zaman bizde 1 saat pişireceğiz bu tarifi demek ki, bir saatin son unda patlıcanı da pişiyor mu , doğrumu anlamışım..Ellerini sağlık, görüntü süper..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yok,güliz üzerine basa basa yazdım da,acaba yanlış mı ifade ettim diye,hatta şimdi yine kontrol ettim yazıyı patlıcan pişmedi,iç enfes oldu:)
      sevgiler

      Sil
  4. Geçenlerde bende patlıcanlı köfteli görseli güzel bir yemek yapayım dedim, fırındar.. vayy arkadaş nereden giriştim köfteler pişti patlıcanlarda tık yok. Sası sası böyle haşlama gibi rezalet oldular. Patlıcan pişmeyince gerçekten çok kötü bir tadı oluyor. Ayırdık da köftelerini yedik :)

    YanıtlaSil
  5. Arda Türkmen'i ve tariflerini ben de çok seviyorum. Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Kızımda bize patlıcan,patates,köfte karışık fırında yapmıştı aynı şekilde patlıcan bir türlü pişmemişti. Ben sağlıksız ama biraz yağda kızarttıkdan sonra fırınlarım ama közlemek daha iyi fikir.Patlıcanı çok severim ama imam bayıldının içine bol sarmısak koyarım çok lezzet verir afiyet olsun Türkan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. türkan,
      elbette ki mantık önce işlem yapmak:)
      ancak böyle isim yapmış ve takip edilen kişilerin tarifleri böyle olmasın değil mi

      Sil
  7. O patlıcanlar, bence közlenmiştir. Yoksa, bekle dur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili peri
      tarife uydum,hüsrana doydum:)

      Sil
  8. Sevgili Havva bu kadar ugrasa ve guzelim ice yazik olmus :( ben imambayildiyi genellikle duduklu tencerede yaparim. Ic ayni ama patlicanlari kup seklinde kesiyordum ben fakat sizinkilerin goruntusu cok hosuma gitti bir dahaki sefer 6-7 cm lik parcalar halinde yapicagim ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. düdüklüde? ben rica etsem daha ayrıntılı bilgi alabilir miyim ayfer.:)

      Sil
  9. eeeee görünen güzel ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet güzel iç muhteşem ama patlıcan ıııhhh
      :)

      Sil
  10. Arda Türkmen'i ben de severim. Allah Allah patlıcanlar neden pişmedi acaba? Ben sizin yerinizde olsam Twitter vb. bir yerden kendisine ulaşır ve bunu sorardım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      denedim:) sanırım çok meşgul,hangi tarif diye sordu gerisi gelmedi:))

      Sil
  11. Havva hanım merhaba. Bende kızarmayı çok sevmeme rağmen yapmayı tercih etmiyorum.Bu tarz yemeklerı,patlıcanı z.yağı ile bulayıp fırına atıyorum veya yemegin üstüne z.yağ ve su karışımı gezdirip ,ocakta 5-10 dk.pişirdikten sonra fırına koyuyorum.Uzun oldu biraz.:) ellerinize sağlık . Sevgiler Çengelli

    YanıtlaSil
  12. instagaramda gördüğüm hazırlık bunun içinmiş, şimdi anladım:)) arda türkmen'in bir tarifni buldum, kızartarak yapılıyor fakat sonuna kadar okursan kızartmak istemeyenler için notu var. linkini aşağıda bulabilirsin.
    güzel geçsin hafta sonun:))
    http://www.ardaninmutfagi.com/yemek-tarifleri/zeytinyaglilar/zeytinyagli-imam-bayildi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen arkadaşım
      bu da bana ders olsun,arda yaptıysa doğrudur demicem artık,kesin!
      evet bende inceledim dersimi alınca,ancak dergi tarifi uyduruk gördüğün gibi!
      ben arda olsam madara olmayı göze alamaz yayın öncesi ve sonrası mutlaka kontrol ederdim
      sevgiler çok

      Sil
  13. Havvacim ben firinda yaptigim köfteli patlican kebabinda cigden koyuyorum,ama üzerine sosuda geliyor tabii ve de bir güzel pisiyor,hatta Adanali arkadasim bir keresinde denk gelmisti,ben böyle kebab yemedim demisti:)) Gerci esim tercih etmiyor her daim yapmiyorum ama güzel oluyor.

    Simdi bendeki hani o güzel kitap varya,ordada Imam bayildi cigden yapiliyor, ic malzeme pismeden (ama sivi yagla karistirilip) ve de tam iki saate yakin! Yani o yazilan 10 dakika kesinlikle yanlis yazilmis,aslinda hic bilmeyen icinde yazik,oda nerde hata yaptim diye düsünecek simdi!Ve de piserken sik sik yagindan suyundan alip patlicanlara serpin yaziyor,iyice pistiginde de patlicanlar düz bir sekle girmesi gerekiyor,yani o zaman tamam.Yine pistikten sonrada yagindan suyundan dökün kendine ve onlar bir tencerede pisirmis,belki yeniden yapmak istersin,bende bu hafta yapacagim bakalim,burdaki patlicanlarla bende hep hüsrana ugruyorum ama yinede bikmadim,icinide seninki gibi pisirip yapmak istiyorum,bayilirim pismis sogana:)) Sevgiler canim,kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. emin ol o 1 saat pişmiş soğanın lezzeti,biber ve domatese karışınca çok şahane,
      ben de tarife kanmayalım niyetiyle bu yayını yaptım,
      yemek pişirmeyi bilmeyen yandı yanee,
      her daim hüsran,ben tekrarlıyacağım ama arda olsam kontrolüm olmadan yayına izin vermezdim:(
      ciddiye alıyorum,biz yayın yapmak için ne kadar çaba harcıyoruz öyle değil mi?
      çok sevgiler

      Sil
  14. Hola amiga querida! Que rica receta ! Adoro los zapallitos rellenos , yo comí unos muy ricos en su país ! Que tenga un lindo fin de semana
    Besos

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili arkadaşım
      senin sevmen beni mutlu ediyor ve beni ziyaret etmen daha da mutlu ediyor
      teşekkür ediyorum
      çook sevgiler

      Sil
  15. yorumları okuyamadım zamansızlıktan ama bana eksik olan salçalı bir su gibi geliyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tatlım güzel hazel:))
      tarife uydum,çukura düştüm:))
      çok sevgiler

      Sil
  16. bizim imam hep ayık,bi bayıltamadım ki desem şöyle yap böyle yap :) Tadı için bişi diyemiyecem ama görüntüsü nefis Havva.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. heh he:))
      kadriye çok tatlısın sen:)
      tadı da güzel valla 10 numara ama,patlıcan çiğ
      çok sevgiler

      Sil
  17. Havvacığım üzmüş seni bu tarif ama boşver güzel arkadaşım. Bunca emekten sonra, o iç harcı var ya...Alırım taze ekmeği, o harç kaçmaz.:) Karamelize olmuş soğana bayılırım. Domates olmasa kıracaksın ona yumurtayı...Hoş domatesli olsa da olur ya... Osmanlı mutfağının şaheseridir bilirsin soğanlı yumurta. Hatta, saraya aşçı alınırken, soğanlı yumurtayı nasıl yaptığına bakarlar ve aşçının puanını bu yemekle verirlermiş.:)) Üzme tatlı canını sen ne yemekler yapıyorsun Arda Bey senden öğrensin:) Dur bakalım onun, senin pratiğine ulaşması için yıllar lazım:) Sevgiler güzel arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nilgün,emin ol kafa aynı:)
      aldım ekmeği yedi o içi :)
      hımmmm nası lezzet anlatamam,1saat boşuna pişmedim dercesine beni benden aldı:))
      patlıcanın kendisi,çiğ,pişmemiş,sert!
      ne dersen!
      n'apalım!
      sevgiler

      Sil
  18. hehe iyimiş yaparım ben de :)

    YanıtlaSil
  19. Guzel bilgi oldu .demekki patlıcana yaklasmicaz :) senin blog da gittikce dekorasyon dergilerindrn firlamus gibi guzel görselleniyo:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başkan,patlıcana bakış açımız aynı bilesin yani:))
      güzel sözlerine teşekkür yanee!
      sevgiler

      Sil
  20. Goruntu sahane olmus ama :)) bence Arda bey tarifi eksik vermis . ellerine saglik hem azcik cig yemek sebzeleri daha saglikliymis:)) patlicani bosver icini yesekte olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      napalım,duruma razı da olabiliriz elbet,
      yada tarife inanmayıp bildiğimiz yoldan da gidebiliriz
      :))
      sevgiler

      Sil
  21. Evleneli 2.5 sene oldu, daha bir defa bile patlıcan pişirmedim :) Bana zahmetli geliyor, dediğin gibi illa kızartma istiyor vs... Bu arada görüntü şahane olmuş ama ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zahmetli hakikaten,boşver uğraşma:))
      dışarıda yersin:))

      Sil
  22. Yaahaa!!! OIdu mu ama şimdi? Nasıl hevesle okudum hüsran kısmına kadar. Patlıcanı, karnıyarığı çok seven biri olarak, kızart, et bilmem ne, üşendiğinden yapmayan biri olarak işin kısa yolunu buldum diye ne heveslendim. :/ Oldu mu ama şimdi? Hani mutlu son ama? :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işte gerçek bu
      gerçek seninle aynı noktada olduğumuz
      ne yazık ki!
      :))

      Sil
  23. bir püf noktası vardır belki :))

    YanıtlaSil
  24. valla bende bir heves okudum ama sonuca şaşırdım.:(belki tuz ve limonla ovmak patlıcanı biraz yumuşatabilirdi.fırınlamaya çok üşendiğimden kolayca közmatikte közlüyorum ben çok pratik :))
    ama hep söylüyorum patlıcan muhteşem bir sebze ve tek aşkı sarımsak birleşince ise resmen şölen oluyor :))
    görseller süper.çok beğendim.ellerine ve emeğine sağlık.
    sevgiler.

    YanıtlaSil