9 Eylül 2014 Salı

limonun yaptığına bak!



bazı şeyler gözgöze gelmeden etkileyiverir,
olma ihtimali ile
:)
limonlu,yeşil soğanlı pirinç pilavı!


o'nu il kez 'derya baykal'ın programında izledim
sonrada bir bloger olduğunu keşfettim.


tarifini birebir uyguladım.
sonuç;
kayınvalidem ve babam beğendi,
eşim bana göre değil dedi(yeşil soğan sevmez)


benim damak tadıma göre ise,  
tereyağ tadı oldukça baskındı,
gerçi chefika bir markayı kullanmış ben tereyağ kullandım.
zeytinyağ veya ayçiçek yağ yarı yarıya tercih etmeliydim:)



ama hiçbir durum güzel ve etkileyici olduğunu değiştiremez!


davet sofrasına da yakışır,sürpriz masasına da.


porsiyonluk yoğurtlarda benden olsun:)


boyner home'dan aldığım şahane seramikler
200cc süt kapasiteli:)
bayılıyorum onlarda mayaladığım yoğurtları sunmaya:)


baksanıza şuna:)


kim kayıtsız kalabilir?


sofrayı güzelleştiren şeyler kalpleri de güzelleştirir :)



pilav sevmeyen de olabilir,
ben  çok düşkün değilimdir mesela!
ancak sofraları güzelleştirip,
yemeklere iyi arkadaş olduğunu 
inkar edemem:)


pilav yapmanın püf noktasının;
nişastasını iyice arıtmak olduğunu anlayana kadar, başarısızlıklarımdan dolayı 
hep uzak durmuştum,
ne nişastaymış efendim :)
bırakınca pirincimin yakasını:) 
ben de ne pilavlar yapar olmuşum:)
ve de yapıp sunmaktan ne hoşlanmışım:)


tane tane mis aromalı bi gün 
bizi bekliyor sevgili arkadaşlarım,
hadi tadını çıkaralım:)

çok sevgiler
:)








81 yorum:

  1. ne kadar farklı bir tarif tarihçesi var mı acaba yoksa son yıllarda mı uydurulmuş merak ettim şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hazelcim,
      bilemiyorum,ancak sen söyleyince hatırladım ablam bazen limon dilimi koyardı pilavın demlenme aşamasında,eskilere uzanan bi durum olabilir,pilavda limon tadına alışıklığım da oradan geliyor demek:)

      Sil
  2. Bende yeşil soğanı anladım ama limon kabuğu nasıl olur onu merak ettim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hiç fena değil ebru,ancak ince tarafıyla rendelemek daha iyi sonuç verebilir:)
      sevgiler

      Sil
  3. Hemen denemeliyim çok hoş göründü gözüme:)

    YanıtlaSil
  4. of of of havvacım ne güzel şeysin sen yaptıklarında sen gibi güzel
    o yoğurtlar beni benden aldı çok tatlılar pilavı çok severim ben denemeliyim...
    ellerin dert görmesin.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. naciye,sen ne güzelsin ya,teşekkür ediyorum hoş sözlerine:)
      yoğurt çok severim,evde yapmak ise tercihim,ancak büyük kaplara yapınca bir miktar alınca geri kalan sulanıyor ya,bu usul beni rahatlattı,değişen bişey yok sadece mayayı bölüştürüyorsun hepsi bu:)
      sevgiler

      Sil
  5. Tadını çok merak ettim. Ama limon girdiği her şeyi güzelleştiriyor, pilava da çok yakışmıştır eminim. Nasıl da güzel kokar hem. Yoğurtlara da bayıldım. Kaseleri çok şirin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deniz,hakikaten limon girdiği şeyi güzelleştiriyor:)
      teşekkürler

      Sil
  6. Oh miss içim açıldı sabah sabah pilav yemek istedim iyi mi:))
    ekşili şeyleri severim tamda benim damağıma uygun!
    Sunum şıklık on numara beş yıldız! o yoğurt kaplarına da hayran kaldım demeden geçemeyeceğim..
    öperim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler sebuş,
      nazik kadın:)
      evet ekşi benim de tercihim hep,
      küçük kaplarımı ben de çok seviyorum
      çok sevgiler

      Sil
  7. Sofra sanki bir saray erkanını ağırlıyor. Tamda pilavına yaraşır görsellik var burada.
    Limonlu pilav nasıl olur bilmiyorum, ama her zaman yenilere açığımdır.
    Afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      sofra örtüm yatak kılıfı yapılan kumaşlardan,ben onu masa örtüsü yapmaya karar verdim:)DIY:)
      salon büfesinin süsleriyle birleşince biraz havası değişti tabi:)
      senin yenilikçi olduğun kesin,denemekte fayda var sahiden
      sevgiler

      Sil
    2. Havalı ablanın, havalı büfe aksesuarları desene :) Harika!

      Sil
  8. Sunum şahane..yoğurt kaselerin daha da güzel...Ne şirin olmuşlar öyle eline sağlık
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler sertaç,
      sana bi önceki yayınına not yazdım dün gece
      sevgiler

      Sil
  9. Görüntü harika:-) Yoğurtlar da sıcakta nasıl cazip geldler şimdi:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler handan
      beni yoğurt içine at tamamdır,o kadar yani:)
      çok sevgiler

      Sil
  10. O nasıl güzel bir sunum olmuş öyle,limonlar altın bidi durmuş pilavda :)
    Yoğurt kaplarına tek kelimeyle bit-tim :)
    Ellerine sağlıııık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler,yüreğimi okşadın mor incirim
      sevgiler

      Sil
  11. enfes olmuştur mutlaka,ellerine sağlık
    yoğurt kaplarına bayıldım,çok şirinler :)
    bu arada sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler mim
      bence güzeldi valla,yoğurdu eğer kendin yapıyorsan bu tarzı öneririm,hem zevkli,hem uzun süre aynı formda:))

      Sil
  12. tarif ilginç denemkte fayda var içerisinde yeşil soğan olunca benimde oğlum ayıklayabilir :) ama limonu da eşim sever ben bamya hariç herşeyi yerim benim açımdan sıkıntı yok en kıa zamanda deneyeceğim bu arada yoğurt kaplarına bayıldım harika

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler,
      bazen yeni deneyimlerimiz bizi çok mutlu edebiliyor,bazen burun kıvırtabiliyor,ancak denemeden nasıl anlayacağız değil mi?
      ben mutfağı sevenlerin farklılıklardan hoşlanacağını düşünüyorum:)
      sevgiler çok

      Sil
  13. Havva çok farklı bir tarif lezzette kesin şahanedir :) görseller ve sunum zaten çok başarılı ne diyeyim eline koluna sağlık afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  14. Havvacığım ellerine sağlık ben bayıldım bu pilava. Bizim kuzu etiyle yaptığımız bir pilavımız vardır. Arnavutların bahar pilavıdır o.;) bol taze soğan ve taze nane koyulur ve tas içinde kuzum etiyle pişer. Limon da annemden öğrendiğim kadarıyla, altını kapatmadan göz göz olduğunda beyaz olması için sıkılır. Ikisi birleşmiş ;) bayıldım. Kabuğunu hiç kıymamıştım limonun deneyeceğim. Sevgiler güzel arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler nilgün,
      sanırım senin o tarifine benim eş bayılır hatta mutluluğu tavana vurur:)
      eğer denersen kabuğu rendenin ince tarafıyla yapmanı öneriyorum.
      limon hepimizin damağında var sanırım
      çokk sevgiler

      Sil
  15. Ellerine saglik canim. Su anda tadini bilmiyorum ama gorsellik 10 uzerinden 20. Sefikanin tariflerini cok severim. Her tarifi cok ince eleyerek yapar ve tarifleri bire bir tutar. Opuyorum.
    Mauvvv😇😗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülaycım,
      tatlı arkadaşım teşekkürler,canın çektiyse o becerikli ellerinle iki dakkada yapıver olur mu?
      agucuğum benim:)))

      Sil
  16. Yurtdışı serüvenimin uzunca bir kısmı Azerbaycan' da geçti. Tam 11 yıl. Bu süre, pilavın sofralardaki, yeri, anlamı ve kapsamının neler olabileceğine dair bir seyahat gibiydi aynı zamanda.Orta Asya' da, gidip görmediğim hiç bir ülke yoktur ve istisnasız hepsinde pilav baştacıdır. Her türü garnitürle yenilen (et, balıki tavuk, kuru meyve, perde pilavı olarak tanımlanacak hamur ile vs.) Ancak pilav ve limon ikilisine Tahran' da rastgeldim sadece.

    Limon da değil (lime - yeşil limon) eşleşmesinin damaklarda bıraktığı eşsiz tada ve görsel zenginliğe o zamanlardan aşinayım. Aslında her yemek sonrasında limon tüketiliyor İran mutfağında.

    Bizde pazarlarda "Aş otu" diye satılan Kişniş ve yeşil limonun lezzet kattığı sofraları çok özleyen biri olarak; o gözle baktım pilavınıza, aklıma ne çok anı düştü....

    Özlemişim o günleri sanırım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar etkileyici bir yaşamınız olmuş,hala da aynen devam ediyor,üretiminiz ve hayata bakışınızdan böyle düşünüyorum.
      fotoğraflarımın sizi güzel anılara götürmesi beni memnun etti
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
  17. Biliyor musun? Dikkatimi çekti: Ne kadar çok servis malzemenin var. Bu arada, o kullandığı yağı hafifletmek için da limon koymuş olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biliyor musun peri,
      dışarı çıkınca arkadaşlarım neredeyse benden nefret edecek,hiç kıyafet için kendimi yormuyor,ama ev eşyası dedin,hele mutfak malzemesi mi dedin gözler dört açılıyor:)
      eşim de mutfağa meraklı,düşün gerisini:)
      ancak bir de benim takım yapma derdim yok,beğendim mi bir yada iki kişilik alıyorum,sonra kalabalık sofralarda bile kombinliyorum bana güzel geliyor.
      yoksa rakam olarak çok değil,biraz çeşit var
      çok sevgiler

      Sil
    2. Vay bee, senin kafadansa çok iyi.

      Sil
  18. ayyy bu ne güzel sunum böyle. senin eşin kendisini hünkar sanıyordur eve gelince orası kesin :) sultanlara layık sunumlar , malzemeler ohh harika. Valide sultan beğenmiş bak hadi iyisin Hürremcim hehehe :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. akşam eve gelince eşime okudum yorumunu,bastı kahkahayı:) ben de ona sen şımarıksın dedim:)
      hepimiz hem kendimizi hem sevdiklerimizi mutlu etmek için neler yapıyoruz:)
      neyse ki sultan olma aşkımız yok,yemek aşkımız var:)
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
  19. Sunum harikaa...

    YanıtlaSil
  20. ben de limon koymam ama bikaç damla limon sıkarım bazen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet,demektir ki bi limon alışıklığı var damaklarımızın:)
      sevgiler

      Sil
  21. Havva bayılırım pilavı, her türlüsünü de bayıla bayıla yerim..Limon bende sıkarım 1-2 damla , beyaz olsun diye..Taze soğanlısını hiç yemedim tarifi deneyeceğim :) Yanlız ben en çok sunuma bayıldım ..Nedir öyle havvacım ..Masa örtüsümü, duvar kağıdımı, desene bayıldım..Çok hoş bir hava katmış..Yoğurt ve kapları zaten süper süperrr :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güliz teşekkürler,
      dene tabi,mutfak da yeniliklere açık olmak lazım değil mi?
      örtü için açıklama;semtimizde ki kumaş ve manifatura dükkanına öylesine gittim,bi kenarda top ta son kalmış bi kaç kumaş vardı,bil bakalım bu kumaş aslında ne için kullanılıyor?
      yatak yapmak için!evet,eskiden yataklar elde yapılırdı ya,onlardan işte:)
      ben masa örtüsüne karar kıldım,kalan ölçü de tam bana göreydi,eteklerim zil çalarak çıktım,günün karı idi benim için.
      bu biraz delilik oluyor ama,bizi mutlu eden şey değil mi delilik?
      çok sevgiler gülizcim

      Sil
  22. Ben be pilav severim.Şefika hanımın bloğuna da arada bakarım.Bulgur pilavına yeşil soğan koyarım ama pirinç pilavında hiç duymadım afiyet olsun sunumda çok güzel.Ben de İranlı arkadaşımdan yumurtalı pilav yemiştim o da değişik ve güzeldi sevgiler Türkan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler türkan,
      şefika genç yaşına rağmen üretken bir kitabı da var.
      yumurta benim için çok kolay olmayan bi gıda,pilavda da kullanmışlar demek,hakikaten şaşırdım:)
      sevgiler

      Sil
  23. Pilavı da çok severim, ama yoğurt kaplarını daha da bi sevdim. Süper görünüyorlar... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler,evde minik minik başka renklerde de tencere görünümünde kaplarım var,yoğurt için sos için kullanmaya bayılıyorum:)

      Sil
  24. Merak ettim yav, üşenmezsem deneyeyim görüntü on numara beş yıldız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. verdiğin nota teşekkürler beni mutlu ettin:)
      denemekten ne kaybedersin,belki de çok seversin:)

      Sil
  25. Çok estetik Havvacığım sunum süper. Pilavada bayılırım ayrıca ama limon olmaz gibi geldi sanki merak ettim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum bütün kaygım bu oluyor fotoğraf seçerken:)
      limon hep kullanılan bişey kabuğu sanırım hepimize ilginç geldi,
      denemekte fayda var:)

      Sil
  26. Yazdigim yorum gönderilmeyince öylece kalakaldim! Evde eski Saray usulü bir yemek kitabim var,iste cok eskiden saray ascilari nasil yemekler yaparlardi,sirlari neydi filan notlarda veriyor,Almanca-Türkce hazirlanmis,iste senin cekimlerinde onlarinkine benziyor,limonlu pilavi göremedim ama eminim ben severdim,degisik tadlara acigimdir,yogurt kaplarinda o kadar sekerki sadece begenmek yetmiyor:)) sevgiler Havvacim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne kadar nazik ve yüreklendirici yorumlamışsın,teşekkür ediyorum.
      yemeğe mi tarihe mi ilgin yöneltti bu kitaba seni?
      aslında bu çekimin sırrı,yeni bulduğum ve çok mutlu olduğum kumaş parçasında:) onu görünce masa örtüsü yapmalıyım fikri uyandırmasında:)
      sevgiler,çok.

      Sil
  27. Çok merak ettim :)) Leziz görünüyor, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  28. kaselere bayıldııım :) ne güzel de tutturmuşsunuz yoğurdu elinize sağlık. pirinç tüketmiyorum ama pilav da çok lezzetli görünüyor şu anda gözüme.. acıktım ben galiba yahu :)) afiyetler olsun efendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet,fırında her defasında iyi sonuç alıyorum,sanırım değişmeyen ısısından kaynaklanıyor,
      bu arada bloger olmayan ama izleyip zaman zaman yorum bırakan türkan hanım,bulgur pilavına yeşil soğan kullandığını yazmış
      sevgiler

      Sil

  29. Ben her pilav yaptığımda birkaç damla limon damlatıyorum, daha beyaz olsun diye. Ama limon tadının hissedildiği pilav nasıl olur...denemeden bilemeyeceğim. Dengeler iyi kurulduğunda farklı lezzetleri seviyorum aslında.
    Pilav da yoğurt kapları da şahane görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işin sırrı denge sanırım,çok iyi anlattın:)
      teşekkür ediyorum,sevgiler

      Sil
  30. Bir kere fotograflar nefis. Pilavdan çok limon dikkatimi çekti. Hiç çekirdek yok sanki. :)) İlk defa duydum ama limonun da , taze soğanın da yakışmış olduğunu düşünüyorum. Hele yoğur koyduğunuz seramiklere bittim. Özellikle sarı-kırmızı renklerinden dolayı. Her şey çok güzel ve uyumlu gözüküyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilhan bey,
      siz bana bu sözleri söylediniz ya,sanırım sırtım yere gelmez desem yeridir:)
      teşekkürler,
      renklere gelince güzel sahiden:)

      Sil
  31. Kaç türlü ziyafet var bu blogda :-) Görsel ziyafet, damağa yönelik ziyafet, gönlü dolduran ziyafet.Ellerin dert görmesin Havva..muhteşemdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler güzel kadriye
      güzel gözler gördükçe güzelleşir herşey

      Sil
  32. havva şu tarifler bloguna başla artık, limonlu pilav wawww.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayşen:)
      teşekkürler,yapıciiim,biraz zamana ihtiyacım var,ailesel durumlardan:)

      Sil
  33. ayyy limon ekşi yok bende hiç :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pilavın tadı ekşiliği bastırıyor deep
      ben limon tadını seviyorum bi de!

      Sil
  34. Pilav ve limon çok şaşırdım

    YanıtlaSil
  35. bu kadarmi temiz,,,sevimli,,,istah acici kareler olur havvacim:)
    paylasimlarin,,,sunumlarin,,,hazirlamadaki kareler hepsi cok guzel..
    opuyorum seni...hemde koskocaman

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cihan ablam,teşekkür ediyorum.
      öp beni çok mutlu oldum.
      ben de sana sarılıp öptüm:)

      Sil
  36. Çok güzel görünüyor canım çekti şuan ellerinize sağlık :)
    Blogunuzu takibe aldım ben de beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
  37. Harika olmuştur eminim.. ben böyle değişik lezzetlere bayılırım.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  38. Çok merak ettim mutlaka deneyeceğim.Bu arada tarif kadar sunum da önemli haklısınız.Ehh buna bir de harika bir anlatım eklenirse daha ne istenir?? Teşekkür ederim paylaşımınız için. Dostlukla.Ebru...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ebru,ne kadar güzel şeyler söylemişsin bana,teşekkür ediyorum:)
      umarım senin damak tadına uygun olmuştur,
      sevgiler

      Sil
  39. Sıradışı bir paylaşım olmuş. Bana da ellerine sağlık demek düşüyor ;)

    YanıtlaSil