25 Ocak 2015 Pazar

sarıp sarmala lütfen!



sevgili sarsan demiş,
akşama sofrada olsun demiş,itirazı olan?
itiraz etmeye gücü olan?
:)


ancak yaprakların hikayesini anlatmadan geçemeyeceğim;
saros'da,köy komşumuz:)istedik diye tohumdan fide yaptı,
mor lahana,beyaz lahana,karnabahar:)
bahçemize de ekiverdi:)
oh!biz mutlu mesut:)
aylar geçti,bahçemizde yapraklar çıkmaya başladı,
eşimde bende daha önce bu deneyime sahip olmadığımızdan,
ve de biraz da dalgınlığımızdan olsa gerek,
çıkan yaprakların karalahana olduğuna karar verdik:))
ve dış yapraklardan toplayıp istanbul'a getirdik,
kayınvalidem birazı ile çorba,birazı ile dolma yaptı,
karalahana niyetine yedik:)
aslında itiraf ediyorum emindik!


daha sonraki gidişimizde ben yine topladım yapraklardan,
ama sormadan da edemedim;
coşkun,neden bu kadar damarlı bu lahana yaprakları? 
cinsi pek de iyi değilmiş!
seneye bunlardan ekmeyelim!
topladığım yapraklar yıkandı ayıklandı,
derindondurucuya konuldu,ilk fırsatta dolma olsun diye:)
işte bunlar onlar!
karalahana sanılıp toplanan,
bi kısmı karnabahar,bi kısmı beyaz lahana olan:)
sebzeler şeklini belli edince çok güldük halimize:)


işte akşam yemeğinin lezzeti burada saklı:))


klasik malzemeyi sayalım bakalım;
1 demet dereotu,
1 demet maydanoz,
1 domates küp doğranmış;
(en iyi zamanında yıkayıp streçe sarıp derindondurucuya sakladımdı)
domates salçası,biber salçası
soğan ve sarımsak incecik kıyılmış
karabiber ve tuz
ve de nane bol miktarda!
eşit miktarda kırık pirinç ve bulgur:)
1'er türkkahvesi fincanı mesela!


hepsini bi güzel karıştıralım,azıcık sıvı yağ ve de arzu edilen miktarda kıyma ilave edelim karışıma:) yoğuralım:)


püf; annemden öğrendiğim:) 
dolma tenceresine yaprakların saplarından zemin yapacaksın,
ki dolmalar dibe yapışıp kalmasın!


işte sarma tekniği,söze gerek varmı?


ailemizin şimdiki şartları böyle gerektirdi:)


kayınvalideciğime tuzsuz,
kalanı tuz ilaveli sarma!


babacığıma da kısmet oldu,
belki kardeşimin içi gider okursa:( 
çok lezzetli oldu,bahçemizin ürünü olmasından mıdır,nedir?


pişirme tarifi için;buraya tıkla lütfen :))
mis gibi kokan sümbülüm,
güzelliğini işaretleyen lalelerim eşliğinde sunulur:))


mutluhaftalar 
ve çok sevgiler
:)
üzgünüm ziyaretlerimi aksattım,ancak vakitsizim:(
henüz bazı sorunları çözemedim:(
çok sevgiler
:)









56 yorum:

  1. Şanslıyız sanıyorum :)) azıcık bahcem var ama verdiği haz ve ürünler paha biçilemez. Öncelikle ekip, biçen ellerinize daha sonrada sofraya getiren emeğinize sağlık. ;) Ağız tadı ve afiyetle yiyebilmeniz dileğiyle, sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın öznur,
      bu haz paha biçilmez bi güzellik:)
      teşekkürler,çok sevgiler,hoşgeldin:))

      Sil
  2. Sonuçta hepsi de akraba bitkiler. Mutlaka lezzetli bir sarma olmuştur. Ayrıca gayet güzel gelişmişler. ''Maaşallah!'' diyorum. Bizimkileri dolu fena hırpaladı. Bahçe işleri böyle işte. Zamanla deneyim kazanılıyor.Sebzeleri tanıma da öyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet,ne olsa evladımız dedik,sarıp sarmaladık:))
      güzel deneyimler bunlar,herkese nasip olsa:))
      sevgiler,teşekkürler

      Sil
  3. Ellerine sağlık... Eminim yanılmaya karşın senin ellerinden lezzetli bir dolma çıkmıştır ortaya... Yeni şeyler, yeni lezzetler keşfetmekte güzel;) sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baharcım bu dolmaya şaşkın ismi versem de olurdu sanki:))
      Tadını sevdik evet:)) ancak sürekli koparılan koruyucu yapraklar sebzeleri pişman etti bence:))

      Sil
  4. Kendine özgü tarzınla ilgiyle takip ettiriyorsun. Ellerine sağlık yine enfes bir tarif ile sunum bir arada ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum,yorumun beni çok mutlu etti.Sahiden de en dikkat ettiğim kendim olmak
      Çok sevgiler

      Sil
  5. En sevdiğim yemektir,gördüğüm an duramam, gide gele tencerenin dibini getirebilirim:-)

    YanıtlaSil
  6. Günaydın! Bende bir kere annemin balkonda yetiştirdiği saksılarda maydanoz ekili sanıp, domatesin içine zeytin yağ limon ile koymuştum. Ancak meğerse onlar maydanoz değilmiş. :)
    Bana da çok lezzetli gelmişti. Artık neyse :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. heh he:))
      en güzeli elden gelen elbette ersin:)

      Sil
  7. günaydıııın havvacan :))
    karnabahar yaprağı dolması pek de değişik olmuştur :) afiyet olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hazelcim bu kadın milleti herbişeyden yemek yapar valla :)))

      Sil
  8. ahaha çok tatlısınız valla:) olsun bu hayatımızda ilk karşılaşacağımız bi durum olsa gerek, yani ben ilk defa karnıbahar yaprağından dolma duyuyorum :). Bahçenize ve size sunduklarına bayılıyorum :) Ellerine sağlık. Derin dondurucunuza da bayılıyorum tabisi :)
    <3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. başkanım:) ben de ilk defa duydum karnabahar dolmasını:)
      bu sakarlık işe yaradı,ama fındık yaprağı,kiraz yaprağı olur da karnabahar neden olmasın değil mi ama!
      ben de sana bayılıyorum biliyorsun

      Sil
  9. ha beyazıha karası lahanaysa güzeldir o
    hele o nefis içle harika olmuşturRahmetli annem dolmayı sarmayı çok seversi dolmaya sarmaya yatıya giderim derdi sanırım bende ona çekmişim.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen naciye,gerçeği öğrenene kadar kara sandık:))))
      çok güzel oldu,bayıla bayıla yedik:))
      sevgiler

      Sil
  10. ahhh kokusu burnuma kadar geldi
    afiyet olsun ne güzel anlatmışsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler darkolivee
      çok sevgiler

      Sil
  11. İlahi, çok hoşsunuz :) Ben de hiç anlamam bitkilerden, ekip biçmeyince öyle oluyor.
    Ama maşallah, çok da güzel çıkmışlar. Afiyetle yiyin.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deniz:)))
      teşekkürler,pek güldük kendimize:)
      çok sevgiler

      Sil
  12. Havvacığım muhteşemsin, sarma bile tuzlu tuzsuz yarı tencerelerde. Helal olsun sana. Ailelerimize olan sevdamız, başka türlü. Mutlu etmek, yardımcı olmak, sevmek üzerine programlanmışız. Ne mutlu sana. Bu arada bahçenin ürünlerine hayran kaldım. Bak ne güzel sarılmış sarmalanmış, bir tencereye dizilmiş.:) lahanaymış, karnıbaharmış ne fark eder.:) Miss gibi olmuş. Ellerine sağlık güzel kalpli kadın. Gönlün de yüzün gibi aydınlık. Sevgilerimi yolladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nilgün sahiden çok doğru bişey söyledin,bizim programımız bu sahiden:)
      sen bana bahar gibisin biliyor musun?
      çok sevgiler

      Sil
  13. off dur anneme yaptırayım gidip yiyeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnan tam aynı cümle aklımdan geçti Deep :-)

      Sil
    2. di mi yaaa sarma anneden yenir ah ah :)

      Sil
    3. ay ben de yaparım ben de:)))

      Sil
  14. İşte ben doğaya, doğanın sunduklarına ve kadınların bunları dönüştürme becerisine hayranım arkadaş..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemin ne güzel söyledin:)))
      Çok sevgiler

      Sil
  15. havva bugün ikimiz de de kış güzelleri, senin ki bahçeden, benim ki pazardan...bende bir kez ebegümeci sarmıştım, ince bulgur diye yanlışlıkla irmik kullanmıştım, çok yumuşak olmuştu ...:)))) ellerinize sağlık. afiyet bal olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayşen,
      sen daha şahane bişey yapmışsın,irmikle yapılan dolma çok merak ettim doğrusu,
      bayılıyorum senin datça fotoğraflarına,sebzeler sanat eseri gibi senin gözünden
      sevgiler

      Sil
  16. Sayende karnabahar yaprağından dolma olduğunu da öğrendik, daha ne olsun :))
    Ellerine sağlık :))
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hülya,oluyormuş bak:))
      heh he:))
      sevgiler

      Sil
  17. Ben de olsam aynısını yapardım:)))

    YanıtlaSil
  18. Oh oh miss.Herşey ne kadar güzel görünüyor.Ellerine, kollarına,yüreğine sağlık olsun.Allah ağzınızın tadını bozmasın.Kocaman sevgilerimi yolluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nursel Allah ağzımızın tadını korusun hep,hepimizin
      güzel sözlerine teşekkürler
      çok sevgiler

      Sil
  19. Nezamandır uğrayamıyordum ki unutmuşum demek senin aile ev gibi sıcacık kokan blogunu yoksa dayanamaz gelirdim :) Ay taze taze sunulan herşey çok güzel ama dimi ellerine sağlık güzel insan yine döktürmüşsün. Bizim ailedede sarmayı en çok kız kardeşim seviyor :) Gözün gönlün yeşillik ya bu dünyana bir hayli yansıyor:Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. anca yanıtlayabildiğim için üzgünüm,ama ne tatlısın ne güzel sözler söylemişsin çok mutlu oldum çok:)
      çok sevgiler

      Sil
  20. Ayyy nasıl güzel görünüyorlar. Canım çok çekti . Burada da yaprak yok ki:(((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ah canım biliyorsun,kiraz yaprağı,fındık yaprağı aklına ne gelirse içi hazırlayıp sardın mı oluyor,yapar türk kadınları kadriyecim:))

      Sil
  21. :))) sen çok yaşa emi!

    YanıtlaSil
  22. Çok güldüm.Yani karnabahar yaprağı mı sardınız?Peki tadı farklı değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülünmeyecek gibi değil ki gamze,
      biz de gülüyoruz:) sevgiler

      Sil
  23. havvacığım...ellerine sağlık...şifa olsun.sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür Emel
      Umarım şifa olur
      Sevgiler

      Sil
  24. Mis gibi sarmalar yapilmis,ben yeni görüyorum..Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaptık şule,mis gibi de yedik,niyet başka sonuç başka da olsa güzeldi,
      teşekkürler

      Sil
  25. ben diyorum ki, herhangi bir şey yapmadan önce o ankaradaki doktoru arayıp mutlaka konuşun. arkadaşlarımı tedavi etti. sinirlerle ilgili durumları, tedaviyi, fizik tedaviyi,ameliyatı vb. ona danışın mutlaka önce. sona bişi yapın. onu bi dinleyin. pliiz :)

    YanıtlaSil
  26. Bir süredir uzaktım ama geldim
    Ve seni
    ve sayfanı
    ve anlattıklarını
    Ve minik detaylara sığdırdığın kocaman dünyanı çok özledim.

    Karalahana dedin ya...mmmmmm dedim
    Küçük yanılgınıza güldüm, sizinle neşelendim.

    Sevgiler sana Havva

    YanıtlaSil