bakla zamanı,
saros komşumuz emekli coğrafya öğretmeni suphi abi'nin
anlattığı hikaye aklıma gelir,
tok sesiyle hem anlatır hem güler;
'adam' o kadar çok küfredermiş ki,sonunda çareyi baklayla bulmuşlar..
ağzında kocaman bakla tanesi olduğu için küfredemez olmuş,
ve o dahil herkes rahata ermiş.
ancak bi gün bi olaya çok öfkelenmiş adam,
küfredecek olmuyor,bakla engelliyor,
çıkarmış ağzından baklayı,etmiş küfrünü,koymuş tekrar yerine!
suphi abi hoşuna gitmeyen bi şey olduğunda;
şimdi çıkaracağım baklayı der,
o'nu tanıyan herkes durumu anlar:)
malzemeler;
1kg bakla
1 bağ yeşil soğan
1 demet dereotu
1 orta boy kuru soğan
1 kaşık un
1/2 limon
tuz
zeytinyağı
2 bardak sıcak su
(arzu eden bir iki diş sarımsak da ekleyebilir)
tencereye,
arzu edilen miktarda zeytinyağı konur,
ince kıyılmış kuru soğan eklenir,
1 kaşık un biraz sulandırılıp çırpılıp eklenir,
tuz eklenir,
ocağın altı açılır,2 bardak sıcak su eklenir,
bi taşım kaynatılır.
önce baklanın yarısı tencereye dizilir,
üzerine ince kıyılmış yeşil soğanın yarısı,
üzerine ince kıyılmış dereotunu yarısı.
sonra ki adım,
baklanın diğer yarısı,yeşil soğanın diğer yarısı,
dereotunun diğer yarısı sırasıyla eklenir,
en son 1/2 limon sıkılır.
ocağın altı tam açıktır,
kaynamaya başlayınca en kısığa alınır,
pişmeye bırakılır.
püf noktaları;
-baklayı yıkayıp suyunun akmasını bekler,
yada kurulamayı tercih ettikten sonra ayıklarsanız kararmaz.
-pişerken asla asla karıştırılmaz,
mevsimine göre bazen daha fazla su gerekebilir,
ama asla karıştırılmaz!
-ve mutlaka tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi,
pişince,nemini alması için havlu kağıt kapatılıp,
bi süre dinlendikten sonra ılık yenmesi,
arzu edilirse,
sarımsaklı yoğurt ile güzelleşmesi tavsiye edilir.
afiyet olsun
:)
baklanın faydaları(lütfen tıkla)
sevgiler.
En kisa zamanda bu tarifi uygulamaliyim. .ellerine sağlık Havva abla;))
YanıtlaSilşaşmaz tarif tatlım,
Silşimdiden afiyet olsun:)
Havva hanım bende b baklayı çok severim sizden farklı olarak ben taze soğan koymam birde dereotunu piştikten sonra eklerim eminim sizin tarifte enfes oluyordur deniyeceğim.
YanıtlaSilhımmm,eminim yaptığın şahane oluyo,dereotu pişerken lezzet,sunumda ise güzellik katıyor,
Silafiyet olsun.
hahaa hikayeye bayıldım:)bu aralar hepimizin ağzına bakla lazım,istemeden ağızdan çıkan kötü sözler için:)bakla da misss görünüyor ellerinize sağlık...afiyet olsun...Sevgiler...
YanıtlaSil:) di mi,
Silbakla en çok politika çevresine lazım..
sevgiler
aynen öyle:))
SilHikaye süper :)
YanıtlaSilMaalesef taze bakla bana dokunuyor. Yedikten sonra inanılmaz bir uyku bastırıyor. Kimi kişide yaparmış. O yüzden iç bakla enginarla tercihimdir. Ama halit bayılır her gün olsa yok demez. Onun için de sağolsun babaannemiz devreye giriyor ve halite bol bol pişiriyor ;)
Yalnız baklalar yeni çıktığı için nadıl güzeller su gibiler.
Size çok çok afiyet olsun. Şifa niyetine.
Mauvvv
benim narin arkadaşım:))
Silsen de uyuyamadığın zamanlar olursa yersin baklayı,yatarsın aşağı:))
gerçi bu ara öyle derdin olamaz:)
sevgiler
nerede uyku falan yok :(
Silsadece akşam erken yatıp sabah 5-6 gibi uyanıyorum. gecede 2-3 kere uyanmalarımı saymıyorum :))
Yani genele pek uymuyorum :)
:)))))
çok güzel olmuş elinize sağlık çok da severim ama yeşil soğanı ilk kez gördüm :))
YanıtlaSilteşekkürler,yeşil soğan lezzeti de başka oluyor.
Sil:)
Çoook severim taze baklayı ♥ İç baklanın ise gönlümdeki yeri başkadır... Çekirdek gibi... Akşama koltuktan kalksam da yapsam inşalalh :)
YanıtlaSilha gayret!
Sildoğrusu bunu pişirirken bende senin gibiydim,eşim telefonda pişir demese yapmayacaktım,iyi ki demiş:)
sevgiler
Sevgili Havva ben de çok sevmeme rağmen tazesini evde yapamıyorum. Benim iki kızıma da çok dokunuyor.:( Ancak yemek konusunda marifetli dünürüm Jale yapınca ben kaçırmıyorum.:) Şimdi tam vakti. Harika olduğu belli. Ellerine sağlık diyorum. Ayrıca fotoğraflar konusunda da çok başarılısın. Bayıldım. İçim açılıyor senin ve Emel'în sayesinde.
YanıtlaSilnilgün,
Silne güzel ve açık yürekli sözlerin,teşekkür ediyorum.
çok sevgiler
bu hikayeyi bilmiyordum. güzelmiş. yemeği de benim bildiğimden farklı yapmışsınız. kısaca yeni bilgiler için teşekkürler...
YanıtlaSil:)
Silben den de çok sevgiler.
:))
harika canım
YanıtlaSil:)) teşekkürler
SilEllerine sağlık, nefis görünüyor:)
YanıtlaSilÖğlen öğlen iyi iştahlandım he =)
YanıtlaSil:))
Silöğlene de uyar,akşama da.
sevgiler
Canım bakla çekti :))
YanıtlaSilHikayede süper
:)
Silfırsat,bu fırsat:))))
Hikayedeki gibi ağzına bakla konacak birini biliyorum ben ama:))
YanıtlaSilYemeği deneyeceğim.
sanırım bi çoğumuz biliyor:)))
Silpul bibeeerrr
YanıtlaSilbiraz daha biraz daha
uff canım çekti :d
ben becerebilir miyim. girişsem mi acaba.
ama dereotuna filan yazık yahu , kıymayayım :)
herşey başlayana kadar zordur,öyle değil mi?
SilGüzel bir hikayeymiş...
YanıtlaSilBaklayı nadiren yerim ve canım çekti, bu şekilde deneyeceğim bende..
Keyifle okudum ve keyifle takipteyim.
Sevgiler, Aslı :)
selam,
Silşahane bir adın soyadın var:)
ben memnun oldum gelmene,zaten takipteydim seni
sevgiler
hayatta en sevdiğim iki sebze yemeği 1. kereviz. 2. enginarlı bakla. bak bu yaptığının içine bi de enginarları parçalayıp atacaksın. nefis nefis. bi tencere bitiriyom been. :)
YanıtlaSilseni ne kadar ciddiye aldığımı bilsen keşke!
Silhavva paynirci.
Silbiliyorum kii :)
Ama ben bakla yemem kiiiii :)
YanıtlaSilaaaaa! tongaya düştük!
Silşimdiye kadar gayet uyumluyduk!
:)))))))))))))
heheheh ama ben taze fasülye de sevmem meselaaa (:
Silama zeytinyağlı olunca sıcak yaz günleri iyi gittiklerini de inkar edemem..
ama iştee öylee ahhh canım nasıl bi bakla çekti diye bir cümle de kurmammm :))
havva hanım ....her zaman gülay cansever hanımın orada sizi görüyorudum. büğune kısmetmiş ...blog uğramak. baktım ki bakla... bende bir şeyler söyleyeyim dedim. ellerine sağlık tertemiz düzelli düzenli ayrı ayrı doğramışınız. bende öyleyim.bizim evde çok yenir.çünkü annem parkinson hastası bu hastalara bakla enaz 4 saat faydası var. kışın iç bakla(kurusu) yaparım.birde yeşil baklayı(taze olanı) kızartırım.sarmısaklı yoğurla dereotlu oda güzel olur..sevgiler emel.
YanıtlaSilhoşgeldiniz,çok memnun oldum.
Silayrıca bilgileriniz ve güzel sözleriniz için teşekkürler
Tarifi not ettim, kabak tatlısını denemiş bayılmıştım. Bunu da yapacağım mutlaka
YanıtlaSil:)
Bir de hikayeye ben de güldüm
:)
:)
Siltarifi uygula,sonra da buzdolabına girmeden ılık zamanında bayılmasını istediğin misafiri davet et,keyiflen.
şaşmaz:)
sevgiler