2 Nisan 2014 Çarşamba

çıkar baklayı

kedilievintarzı



bakla zamanı,
saros komşumuz emekli coğrafya öğretmeni suphi abi'nin
 anlattığı hikaye aklıma gelir,
tok sesiyle hem anlatır hem güler;
'adam' o kadar çok küfredermiş ki,sonunda çareyi baklayla bulmuşlar..
ağzında kocaman  bakla tanesi olduğu için küfredemez olmuş,
ve o dahil herkes rahata ermiş.
ancak bi gün bi olaya çok öfkelenmiş adam,
küfredecek olmuyor,bakla engelliyor,
çıkarmış ağzından baklayı,etmiş küfrünü,koymuş tekrar yerine!
suphi abi hoşuna gitmeyen  bi şey olduğunda;
şimdi çıkaracağım baklayı der,
o'nu tanıyan herkes durumu anlar:)


malzemeler;
1kg bakla
1 bağ yeşil soğan
1 demet dereotu
1 orta boy kuru soğan
1 kaşık un
1/2 limon
tuz
zeytinyağı
2 bardak sıcak su
(arzu eden bir iki diş sarımsak da ekleyebilir)


tencereye,
 arzu edilen miktarda zeytinyağı konur,
ince kıyılmış kuru soğan eklenir,
1 kaşık un biraz sulandırılıp çırpılıp eklenir,
tuz eklenir,
ocağın altı açılır,2 bardak sıcak su eklenir,
bi taşım kaynatılır.


önce baklanın yarısı tencereye dizilir,
üzerine ince kıyılmış yeşil soğanın yarısı,
üzerine ince kıyılmış dereotunu yarısı.



sonra ki adım,
baklanın diğer yarısı,yeşil soğanın diğer yarısı,
dereotunun diğer yarısı sırasıyla eklenir,
en son 1/2 limon sıkılır.


ocağın altı tam açıktır,
kaynamaya başlayınca en kısığa alınır,
pişmeye bırakılır.


püf noktaları;
-baklayı yıkayıp suyunun akmasını bekler,
 yada kurulamayı tercih ettikten sonra ayıklarsanız kararmaz.
-pişerken asla asla karıştırılmaz,
mevsimine göre bazen daha fazla su gerekebilir,
ama asla karıştırılmaz!
-ve mutlaka tüm zeytinyağlı yemeklerde olduğu gibi,
pişince,nemini alması için havlu kağıt kapatılıp,
bi süre dinlendikten sonra ılık yenmesi,
arzu edilirse,
sarımsaklı yoğurt ile güzelleşmesi tavsiye edilir.


afiyet olsun
:)
baklanın faydaları(lütfen tıkla)

sevgiler.






42 yorum:

  1. En kisa zamanda bu tarifi uygulamaliyim. .ellerine sağlık Havva abla;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şaşmaz tarif tatlım,
      şimdiden afiyet olsun:)

      Sil
  2. Havva hanım bende b baklayı çok severim sizden farklı olarak ben taze soğan koymam birde dereotunu piştikten sonra eklerim eminim sizin tarifte enfes oluyordur deniyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hımmm,eminim yaptığın şahane oluyo,dereotu pişerken lezzet,sunumda ise güzellik katıyor,
      afiyet olsun.

      Sil
  3. hahaa hikayeye bayıldım:)bu aralar hepimizin ağzına bakla lazım,istemeden ağızdan çıkan kötü sözler için:)bakla da misss görünüyor ellerinize sağlık...afiyet olsun...Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) di mi,
      bakla en çok politika çevresine lazım..
      sevgiler

      Sil
  4. Hikaye süper :)
    Maalesef taze bakla bana dokunuyor. Yedikten sonra inanılmaz bir uyku bastırıyor. Kimi kişide yaparmış. O yüzden iç bakla enginarla tercihimdir. Ama halit bayılır her gün olsa yok demez. Onun için de sağolsun babaannemiz devreye giriyor ve halite bol bol pişiriyor ;)
    Yalnız baklalar yeni çıktığı için nadıl güzeller su gibiler.
    Size çok çok afiyet olsun. Şifa niyetine.
    Mauvvv

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim narin arkadaşım:))
      sen de uyuyamadığın zamanlar olursa yersin baklayı,yatarsın aşağı:))
      gerçi bu ara öyle derdin olamaz:)
      sevgiler

      Sil
    2. nerede uyku falan yok :(
      sadece akşam erken yatıp sabah 5-6 gibi uyanıyorum. gecede 2-3 kere uyanmalarımı saymıyorum :))
      Yani genele pek uymuyorum :)
      :)))))

      Sil
  5. çok güzel olmuş elinize sağlık çok da severim ama yeşil soğanı ilk kez gördüm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler,yeşil soğan lezzeti de başka oluyor.
      :)

      Sil
  6. Çoook severim taze baklayı ♥ İç baklanın ise gönlümdeki yeri başkadır... Çekirdek gibi... Akşama koltuktan kalksam da yapsam inşalalh :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ha gayret!
      doğrusu bunu pişirirken bende senin gibiydim,eşim telefonda pişir demese yapmayacaktım,iyi ki demiş:)
      sevgiler

      Sil
  7. Sevgili Havva ben de çok sevmeme rağmen tazesini evde yapamıyorum. Benim iki kızıma da çok dokunuyor.:( Ancak yemek konusunda marifetli dünürüm Jale yapınca ben kaçırmıyorum.:) Şimdi tam vakti. Harika olduğu belli. Ellerine sağlık diyorum. Ayrıca fotoğraflar konusunda da çok başarılısın. Bayıldım. İçim açılıyor senin ve Emel'în sayesinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nilgün,
      ne güzel ve açık yürekli sözlerin,teşekkür ediyorum.
      çok sevgiler

      Sil
  8. bu hikayeyi bilmiyordum. güzelmiş. yemeği de benim bildiğimden farklı yapmışsınız. kısaca yeni bilgiler için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık, nefis görünüyor:)

    YanıtlaSil
  10. Öğlen öğlen iyi iştahlandım he =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      öğlene de uyar,akşama da.
      sevgiler

      Sil
  11. Canım bakla çekti :))
    Hikayede süper

    YanıtlaSil
  12. Hikayedeki gibi ağzına bakla konacak birini biliyorum ben ama:))
    Yemeği deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  13. pul bibeeerrr
    biraz daha biraz daha
    uff canım çekti :d
    ben becerebilir miyim. girişsem mi acaba.
    ama dereotuna filan yazık yahu , kıymayayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herşey başlayana kadar zordur,öyle değil mi?

      Sil
  14. Güzel bir hikayeymiş...

    Baklayı nadiren yerim ve canım çekti, bu şekilde deneyeceğim bende..

    Keyifle okudum ve keyifle takipteyim.

    Sevgiler, Aslı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam,
      şahane bir adın soyadın var:)
      ben memnun oldum gelmene,zaten takipteydim seni
      sevgiler

      Sil
  15. hayatta en sevdiğim iki sebze yemeği 1. kereviz. 2. enginarlı bakla. bak bu yaptığının içine bi de enginarları parçalayıp atacaksın. nefis nefis. bi tencere bitiriyom been. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. seni ne kadar ciddiye aldığımı bilsen keşke!

      Sil
    2. havva paynirci.

      biliyorum kii :)

      Sil
  16. Ama ben bakla yemem kiiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaaaa! tongaya düştük!
      şimdiye kadar gayet uyumluyduk!
      :)))))))))))))

      Sil
    2. heheheh ama ben taze fasülye de sevmem meselaaa (:
      ama zeytinyağlı olunca sıcak yaz günleri iyi gittiklerini de inkar edemem..
      ama iştee öylee ahhh canım nasıl bi bakla çekti diye bir cümle de kurmammm :))

      Sil
  17. havva hanım ....her zaman gülay cansever hanımın orada sizi görüyorudum. büğune kısmetmiş ...blog uğramak. baktım ki bakla... bende bir şeyler söyleyeyim dedim. ellerine sağlık tertemiz düzelli düzenli ayrı ayrı doğramışınız. bende öyleyim.bizim evde çok yenir.çünkü annem parkinson hastası bu hastalara bakla enaz 4 saat faydası var. kışın iç bakla(kurusu) yaparım.birde yeşil baklayı(taze olanı) kızartırım.sarmısaklı yoğurla dereotlu oda güzel olur..sevgiler emel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldiniz,çok memnun oldum.
      ayrıca bilgileriniz ve güzel sözleriniz için teşekkürler

      Sil
  18. Tarifi not ettim, kabak tatlısını denemiş bayılmıştım. Bunu da yapacağım mutlaka
    :)
    Bir de hikayeye ben de güldüm
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      tarifi uygula,sonra da buzdolabına girmeden ılık zamanında bayılmasını istediğin misafiri davet et,keyiflen.
      şaşmaz:)
      sevgiler

      Sil