bilen bilir,ben sütümü alır yoğurdumu yaparım arkadaş:)
ancak bu sütün kaymağı yok mu?
var!
naparsın o kaymağı?
pilav!
hayır efendim,şaka değil:))
pilav meselesi incedir.hatta denir ki dost meclisinde;
pilavı güzel yapan mutfağın sırrını çözmüştür!
evin küçük kızı hatta beşinci çocuğu olan ben,
elimi sıcak sudan soğuk suya sokmanın bile
ne olduğunu bilmeden iş hayatına dalmıştım.
evlenene ve damağı pek seçiçici bi eş'le hayatı paylaşana kadar yemek pişirme pek de umurumda değildi.
pilav yapmak offf!öyleki,
mecburiyet varsa eve gelen misafire bile pişirttiğim oldu.
o kadar tırsıyordum mevzudan!
aydınlanma sonrasını da paylaşayım;
bence pilav pek de matah bişey değil!
asıl mevzu pirincin nişastasından esaslı bi şekilde ayrılması:)
sonrası ölçüye göre şekillenir:))
biz şehriyesi bol kullanılmış pilav severiz,
o azıcık ayçiçek yağda kavrulurken,
ılık suda tekrar tekrar yıkanarak nişastasından ayrılan pirinç,
şeffaf suya sahip olunca
ve şehriye de esmerleşince tencerede bi araya gelirler:)
püf;
pirinci koyup hemen tuzu ekler,
aynı yönde çevirerek kavururum,
böylece pirinci kırmadan sonuca ulaşırım:)
pirinç tencereye yapışmadan sedef rengine gelince
amacıma ulaşmış olurum:)
1 bardak pirince 2 bardak su ekleyebilirim.
ama önce süt kaymağımı koyarak:)))
bire bir yani:)
burada kaymak,tereyağdan rol çalıyor!
ancak çok başarılı!
ama aynı zamanda temiz kalpli:))
tarhana çorbasına da bi güzellik veriyor:)
sahiden:)
azıcık sıvıyağda kavrulmuş salçaya
sulandırılmış tarhana eklerim ve o tıkırdarken,
iki kaşık kaymağımı ve suyumu tuzumu eklerim:)
kardeşimi beklerim!
herşeye değer sevgidir kardeş sevgisi:)
başka söze gerek var mı?
Eve gelen misafire pilav pişirtmek? Süpersin Havva.. :) İyi fikir... ;)
YanıtlaSilÖpüldünüzzz... :)
tatlısın sen:))
SilTentin o! ;) :*
SilPia da kucağımda, totosunda pireler uçuşuyo, Havva teyzesine de öpücüklü patiler gönderiyo. ;)
kesinlikle haklyım,çok tatlısın sen
Sil<3 <3 :)
YanıtlaSilemeğinize sağlık efendim. bu arada temanız çok hoş olmuş :D belirtmek istedim.
YanıtlaSilteşekkürler emrah
SilPilava hiç kaymak katmadım şimdiye kadar. Kaymaklı pilavin tadını merak etsem de yüreğim her daim tereyağından yana ne yalan söyleyeyim.
YanıtlaSilBu şartlarda kaymaklı pilavi sizde tadarız kısmetse :))
Çakır beyefendiyi unutmadım şüphesiz; pembe burnundan hörmetle pu's ederim efendim....
nurdan hanım
Silsahiden pek bi lezzetli oluyor,ancak doğal sütün kaymağı elbette kastettiğim.
köken aynı olduğundan,lezzeti de birbirine yakın:)) sonuç da memnun edici:))
tadarız umarım:)
çakır efendi havalı havalı kuyruk salladı:)
sevgiler
Bende terayağıyla aynı bu şekilde yapıyorum ama kaymağı çok severim kesinlikle deneyeceğim.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
pişman olacağını sanmıyorum:))
SilHiç aklıma gelmemişti kaymak katmak:-) Ben hep tereyağ ile pişiririm, ama 18 yıldan sonra hâlâ stres olurum pişirirken. Annem varsa elimi bile sürmem hemen ona paslarım:-)
YanıtlaSilheh he:)pilav baştacı,pirincin cinsi önemli,kaymak da ayrı lezzet veriyor,ölçüler alışık olduğumuz gibi:)
Sileline sağlık.
sevgiler
Günaydın canım:) Bende biraz kaymak katarım ve inanılmaz lezzetli olur:) Bu güzel fotoğrafları görünce süt alasım geldi bak:)
YanıtlaSilEllerine sağlık, musmutlu birgün seni beklesin:)
tuba yüksek enerjin yazından bana ulaşıyor:))
Silçok sevgiler
Aa hiç duymamıştım😊
YanıtlaSilsüt kaymağı,doğalından,şahane oluyor.
Silsevgiler
Aaa kaymak katmayı hiç bilmiyordum.Deneyecem.Bu arada ben de pilav yapmayı aşçı olan dedemden öğrenmiştim.Ben onun usulünde pirinci kavurmadan suya salarak yapıyorum :)
YanıtlaSilgamzecim salma olarak hiç yapmadım,bi gün tarif versen yayınında,sevinirim.
Siltereyağ yerine kaymak hepsi bu tatlım.
Evet havvacım pilavda da güzel oluyor süt kaymağı poğaça ve kurabiye ve kektede
YanıtlaSilbende nereye kullanacağımı şaşırıyorum kaymağı pilavda da kesinlikle enfes oluyor. Ellerine Sağlık
evet misss gibi de kokuyor,değil mi naciye?
Sileline sağlık seninde.
sevgiler
Aaaa Havva ne kadar ilginç İlk kez duyuyorum pilavda süt kaymağı. Sevmem pek kendisini ben, o yüzden dener miyim bilmiyorum:) Pilav için ben de eskiden neden bu kadar önemliymiş diye düşünürdüm taa ki çok saçma metodlarla yapanları tanıyana kadar. Teyzem mis gibi pilav yapar, ona çekmişim sanırım ben de yaparım güzel. Yalnız buradaki pirinçle Türkiye'deki o baldolar nasıl farklılar anlatamam. Unutmuşum oranın nişasta yoğunluğunu. Buradakiler çok da uzun pişiyor. Türkiye'de şıppadanak hazır:) Eşim de hep anlatır beni pilavla tavladın diye:) Meşhur soğanlı mısırlı bir pilav yapıyordum o zaman, çok beğenmişti. Pilav yapan pek çok yemeği de güzel yapar lafını da duyduğundan evlendikten sonra aç kalmayacağını anlamış olmalı:) Çok severim pilav pişen evi de, kokusu harika oluyor. Teyzem şehriyesini senin gibi bol koyar hatta epey de yakar, o tadı şimdi resmen hissettim bak.
YanıtlaSilAfiyet olsun size.
tuğba,bak ben de merak ettim eşini tavladığın pilavı,bi gün yazsan denesek biz de tatsak:))
Silsüt kaymağı pilavda tereyağ ile yer değiştiriyor o kadar.tam anlamıyla o kaymak tadı olmuyor pilav olunca.
sevgiler
Yediğin yemöeğin lezzeti açlık miktarınla orantılıdır derler
YanıtlaSilBir de kiminle paylaştığınla
Bambaşka bişi kardeş sevgisi
Kaymakla yapılan pilavın tadını ise bilmiyorum ama içimden kuvvetli..hatta bas bas bağıran bi ses bugün yarın öğreneceğimi söylüyor :p
Seviyrum yeniyi denemeyi
Sevgiler
çok doğru,tok ağırlamak da zordur derler değil mi kadriye:)
Silbi dene süt kaymağını kızlar sever belki!
çok sevgiler
pilav ve kaymak hiç aklıma gelmezdi. denemeye değer. gerçi ben de bir kahvatılık da olsa blenderla tereyağ gibi bir şey yapıyorum köy sütünün kaymağından ama pilavda da merak ettim doğrusu. ellerine sağlık.
YanıtlaSilköy sütünün kaymağı,mis kokusuyla herşeyi güzelleştiriyor özlemcim:)
Silgüzel oluyor dene bence,tereyağ yerine süt kaymağı canım:)
aaa çok ilginçmiş Havva mutlaka denemeliyim. Bizde de pilav yapmayı öğrendiysen evlenebilirsin derler genç kızlara:)
YanıtlaSilevet güzel kadriye,bir de ne olduğunu söyleme yesinler bi sor bakalım,lezzetli mi:))
SilBen de ilk duyanlardanım, yemek konusunda şahane değilim sadece taze olmasına dikkat ediyor, evdekileri bir şekilde doyuruyorum.
YanıtlaSilben bire birbuçuk yapıyom. mimini gördün de miii :)
YanıtlaSilO mim yapılır arkadaş
SilAy ne güzel anlatıyorsun, bayılıyorum walla. Bu işten nasıl keyif aldığın belli, ellerine sağlık. Ben de yoğurdumu kendim mayalıyorum, kaymağını da kahvaltıda balla yemeyi çok seviyorum. Tarhana çorbasında süt ve peynir severim ama kaymak hiç denemedim, bir sonraki sefer deneyeceğim. :)
YanıtlaSilcidden aydınlandım ben yaa :) annem suda bekletip yapanlardan ben de ona uyuyorum 1-1,5 şeklinde.
YanıtlaSilkavurmadan yapıyos biz:) ama şimdi anladım nişasta olayını *-*
Ellerine sağlık canım. Evet, suyunun duruluncaya kadar yıkanması şart bence de. Kaymağı denemedim ama..Söylemesi ayıp benim de pilavlarım pek bi güzel olur. Pilavlarım diyorum, çeşidimiz biraz bol. Şimdi de İtalyan asıllı kardeşi risotto yapılır oldu bizde sık sık.
YanıtlaSilHavvam bende içine kaymak konulduğunu ilk duydum..İlk yapışımda mutlaka deneyeceğim..Kaymak bizde de bol....Ellerine sağlık...
YanıtlaSilHani bi reklam var kaymaklı bilmemneli yağla yapılan pilav diye...
YanıtlaSilİlk defa o zaman duydum kaymakla pilav yapıldığını.
Ama hiç araştırmadım nasıl yapılır, nasıl olur diye ki bu tarif çıktı karşıma :)
Pilav yapmak hakikaten zor iştir...
Deneyeceğim ama bende bu tarifi :)
En güzel bilgiler hep sende. :) Annemde hep tereyağ ile hazırlayanlardan dur ben bir koşu söyleyeyim bu bilgiyi kendisine. Ellerine sağlık güzel insan :)
YanıtlaSilEsimde sehriyesiz pilava pilav Demenz,sadesini sevmez.Hele icinde nohutta olursa degmeyin keyfine :)
YanıtlaSilBende islatarak yaparim ,deeptone gibi bire birbucuk su..Kaymakla hic yapmadim,Zaten burdaki sütler yagli degil,kaymakTag tutmuyor...onun yerine Az tereyagi cok zeytinyagida kullanirim,hiiim ...kaymaklada nefis olacaktir eminim.Ellerine saglik Havva..
Bende evlendikten sonra daha cok yapar oldum.Bizim evde bulgur pilavi tercih edilirdi :) sevgilerle