6 Mart 2015 Cuma

buğday karası


karabuğday eve bir girdi,pir girdi!
ne yapsam ne yapsam derken;eline su dökülmez lif kaynağının diyet dönemlerinin de baştacı olduğunu öğrendim:)
kötü huylu kolesterolü düşürüyormuş,
serbest radikallerle savaşıyormuş,
karaciğer dostuymuş,
magnezyum deposuymuş,
yağ oranı düşükmüş:)
daha ne olsun?
karabuğdaydan çorba yapmıştım belki hatırlarsınız:)) 
pilavı daha mı lezzetli oldu ne?
2 kişi için yaptığım miktar dudak uçuklatıcı:)
dün akşam yedim doyamadım valla:)) 
bu gün öğlen de yanında yoğurtla karabuğday pilavı:)



1 baş iri,büyük,kocaman! soğanı ince ince yemeklik doğradım,
1 türk kahvesi sıvıyağ içinde tencereye koyup kavurdum,
onlar kendi hallerinde kavrulurken, 
4 tane irice köy biberini küpküp doğradım.
siz arzu ederseniz renkli biberler kullanabilirsiniz,



kavrulmuş soğanın yanına sırası gelen biberleri ekledim,
derin dondurucudan yaz domateslerinden bir tane çıkardım suyun altında ovalayarak kabuğunun soyulmasını sağladım,
ve beklemeden rendeledim
(azıcık elim üşüdü ama katacağı lezzete değer),


baktım ki biberler yumuşacık olmuş,
1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyip karışmasını sağladım,
2 bardak karabuğdayı yıkadım,
yıkarken üzerine çıkan siyah kabuk parçaları var!
ben onları önce ayıklamaya çalıştım,
sonra bunun anlamsız olduğuna karar verdim,
süzdükten sonra tencereye aktarıp hep beraber kavurdum,
hemen hemen hepsi aynı ısıya gelince
rendelediğim domatesi de guruba dahil ettim:))
ohh! herkes yerini buldu:)
1 tatlı kaşığı tuz,
1 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı kimyon
4 bardak sıcak su



kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişti,
suyunu çekince ocağı kapatıp,
kağıt havlu ile dinlenmesini sağlayıp,
yanında yoğurtla servis edip akşamımı taçlandırdım:)



musmutlu haftasonu ve az kalorili:)
:)

çok sevgiler
:)
not:
fotoğraf makinamı ödünç verdim:(((
dolayısıyla telefon çekimleri ile karşınızdayım:)) 



32 yorum:

  1. selam, dün ben de market alışverişinde reis marka bulgurları görünce iki paket attım sepete. hafta sonu tavuk ya da et suyuna bol domatesli bulgur pilavı pişiresim var. bol soğanlı hatta sarımsaklı.
    afiyet olsun, pek leziz görünüyor senin tabak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam handan,
      sahiden çok lezzetli oldu,tavsiye ediyorum:)
      marka aynı evet,ama adı bulgur değil,karabuğday değil mi?
      mutlu haftasonu

      Sil
  2. Kara buğdayın en iyi yanı varis oluşumunu yavaşlatıyor. Damarları güçlendiriyor.

    YanıtlaSil
  3. hımm enfes inşallah bir gün karşılıklı yemekte nasip olur...:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. isterim,umarım olur sevda,kahve de olur:)

      Sil
  4. Ben de faydalı olduğunu öğrenince almıştım. Pilavını yaptım ama sevmedim. Daha sonra bu buğdayla kısır yaptım. Ben çok beğendim. bence bir de kısırı deneyin.
    Sevgiler ve saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pilavı biraz sebzelerle zenginleştirmek işe yarayabilir,kısır da sonuçta öyle bir tat:)
      ben pilav haline bayıldım:)

      Sil
  5. Günaydın! Gözlüklerini sevdiğimm. Tabağında pek şirin. :))

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık ! bu tarz yemekleri seviyorum. Yaşasın sağlıklı yiyecekler!:))

    YanıtlaSil
  7. valla super gorunuyor karabuğday herkesin evine girmeye basladı iyide oldu sağlık acısından artık beyaz pirincten uzak durmakta fayda var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gülşah ben bayıldım:)
      eş eh işte! ama mecbur:)

      Sil
  8. sunum yemeğin önüne geçiyor neredeyse
    bu haftasonu ben de bakacağım şu kara bulguru soktun aklıma
    Ellerine sağlık sevgili Havva..her şey harika görünüyor
    Telefonla da pek ala becermişsin nefis resimler çekmeyi :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadriye senin kızların damağını alıştır bu tatlara,yoksa zavallı gençlik hep hazır hep hazır gıdadan mahvoluyo

      Sil
  9. afiyetler olsun havvacım:)
    bide mutlu hafta sonları diler öperim..

    YanıtlaSil
  10. Şimdi ben de mutfağa gidip tam bu şekilde bulgur pilavı pişirecektim Havva:-) Bol domatesli, biberli:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy ne sevrim bulgur pilavını:) eline sağlık o zaman

      Sil
  11. muazzam sunum... yine harikalar yaratmışsın... emeğine, eline sağlık... sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Havva bak merak ettim kara buğdayı..Acaba bizim keşkek yaptığımız buğday mı yoksa bulgur yapmak için kaynar suda haşlayıp kuruttuğumuz bulgurluk buğday mı.yada başka bir buğdaymı.??..Bir bakayım şu kara buğdayı bende markete...Sunumda pilavda süper..ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güliz,şöyle bi kaç dakika durdum,senin kadar bilgili değilim:( markette rafta görüp aldım,denedim,sevdim,paylaştım,tavsiye ediyorum:)

      Sil
  13. Bu aralar aldığım kilo bana 'yaşlandım mı ne' hissi verdiğinden en acilinden bu tarifi denemeliyim:)
    Sanki benim için hazırlamışsın:) Ellerine sağlık canım, start veriyorum sayende.
    Musmutlu geçsin haftasonun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lezzete bayılabilirsin ama,demedi deme!

      Sil
  14. Harikaa yaa :) cep telefonunla da gayet güzel çekmişsin tebrik ederim. Vee ben yemiştim karabuğday pilavını beğenmiştim. Bir de bu karabuğday glutensiz bir gıda.
    Ellerine sağlık hımm mis mis. Derin dondurucumuz da yine devrede ohh harika mis domatesler, ne güzel yapıyosun sen yaa <3<3<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. senden bu tarifi annene yapmanı bekliyorum ama!

      Sil
  15. tarif bana ışık tuttu, evde bekleyen kara buğday pişecek demektir. şu domatesleri buzluğa bütün atmak ilk kez gördüm daha detaylı bilgi verirsen çok işime yarar. teşekkür tarif için havvacığım ellerine sağlık. kayınvalideni unutmamışsındır değil mi:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayşen karabuğdayın kendine özgü şahane bi tadı var,bence:)
      domates için ise;en güzel mevsiminde yıkıyor,kuruluyor,streç filme sarıp derindondurucuya koyuyorsun,hepsi bu!
      kayınvalidem unutulmaz:)))

      Sil