29 Kasım 2015 Pazar

reçelin kadar konuş!

kedilievintarzı

tahtında adeta:)


reçelle pek aram olmasa da bahçemin meyvesi olmasından,
son damlasına kadar kullanılacak elbette!
ben yada sevdiklerim tarafından:)


1kg ayva,1 limon suyu,1 portakal,1 greyfurt suyu,1 kg şeker


sevgili arkadaşın nurdan'ın tarifidir belirteyim:)
o rendelemişti,ben küp doğramayı tercih ettim,
limonlu suda bekletmemin sebebi kararmasını engellemek.
ayvanın kabuklarını soymadım inceciklerdi çünkü; 
çekirdeklerini bir kaba ayırdım reçele renk verecek çünkü;


çekirdekleri yıkayınca ele yapışan jölemsi reçelin kıvamını sağlayacak.


ince ince doğrayıp kararmasın diye, 
limonlu suda beklettiğimiz ayvaları süzüp düdüklüye koydum


birparça tülbent içine çekirdekleri ve 2 karanfil tanesini de koyduk mu,
1kg meyveye 1 kg tozşekeri koyduk mu,
1 portakal,1 greyfurt suyunu sıkıp koyduk mu,tamamdır!
düdüklünün kapağı kapatılır!


nurdan dedi ki;
hepsini koy,kapağı kapat düdüklü fıss dedi mi ocağı kapat!
başından ayrılmadan fııss demesini bekledim:)


sonra düdüklüden normal tencereye aktarıp,
ağzı açık bi şekilde10 dakika kadar kısık ateşte kaynattım,
neden demeyin:( 
hayatımda ilk defa ayva reçeli yaptım üstelik düdüklü tencerede!
bi şaşkınlığım vardı tabi:)
1/2 tatlı kaşığı tereyağ,azıcık da limon sıkıp ocağın altını kapatıverdim.


ılınana kadar, 
tülbent içindeki malzemelerle kapağı açık bi şekilde bekledi reçel tenceresi.


biraz tadımlık eve ayırıp kalanını, 
çakır efendinin dedesine,tekin abisine,
ırmak ablasına olmak üzere bölüştürdüm:)
acemi şansı olmalı reçel resmen yıkılıyordu:))
rengi kıvamı kokusu pehhh:)


çakır koklaya koklaya helak oldu:))
teşekkürler arkadaşım sonuç pek güzel oldu:))


29 kasım itibarıyle gökyüzü kare açılı falanmış,
biraz zorluk varmış(sanki şimdiye kadar kolaydı da!)


reçel gibi tatlı,berrak,mis kokulu hafta ümidimiz olsun,
olsun:))
çok sevgiler
:)






51 yorum:

  1. Off reçel kahvaltıda olmazsa olmazım ya çok severim bir de ev yapımı olunca bir başka güzel ve taze oluyor :)
    Onun dışında tarifi sonuna kadar senin emeğinin karşılığında aldığın sonucunun tepkisini okumayı bekledim hiç öyle acemilik filan diye güzel olmadı gibisinden bir tepki beklemedim zaten.Okadar şey hazırlıyorsun görüyoruzda burda senin için reçelde ne :)
    yani tarif güzel hazırlayan marifetli eller daha güzel ellerine sağlık ablacım afiyetle yemek nasip olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arsu,seni mümkünse antidepresan yada hayatışığı şeklinde paketleyelim,olur mu?
      çok tatlısın,teşekkür ediyorum canım:)
      sevgiler

      Sil
  2. Rengi yeter! O kadar muhteşem görünüyor ki, şekerden çok ekşili, tuzlu şeyleri sevmeme rağmen canım çekti:)eline sağlık bayağı da bir işi varmış, rahmetli annem üşenmez yapardı ama hiç ona çekmemişim, üşeniyorum böyle senin gibi uğraşmaya:((tembelim yani:(((afiyetle tüketin canım...Çakır'ı öptüm
    sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müjde vallahi ben de yaptığım şeyden pek etkilendim,bi güzel görüntü,bi hoş koku,kendimi üstat sanacaktım neredeyse:))
      üşenme zamanların da geçer bi zaman sonra boşver.
      annen de baban da nur içinde yatsın.
      sevgiler

      Sil
  3. Hi dear friend ,, que delicia de limones ,, espero que tenga un bendecido domingo
    Cariños

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler arkadaşım,sana da:)
      çok sevgiler

      Sil
  4. Çok hoş görünüyor. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  5. çok özendim ama o kadar çok reçel yapmışım ki kendimi tutuyorum resmen ayva reçeli de yapmamak için. portakal ve özellikle greyfurt suyu ilginç geldi. farklı bir lezzet katmıştır diye düşünüyorum. aklımda olsun ne olur ne olmaz:)) görseller şahane...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özlem:)
      tam zamanı ayvanın,tutma kendini nasılsa kızlar yer:))
      sevgiler canım

      Sil
  6. Fotoğraflar harika! :)

    Çok güzel! :)

    Ben de beklerim... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) teşekkürler,reçel de pek güzel oldu:)
      gelirim ziyarete:)

      Sil
  7. Misss görünüyor,bahçedeki ayvalardan olunca zaten kendine has aroması kaçınılmaz,ellerinize sağlık,yiyecek olanlara da afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen dediğin gibi,ne güzel şeymiş bahçeden toplayıp da ne yapacağını şaşırmak:)))
      sevgiler

      Sil
  8. Pek güzel, pek özendirici fotoğraflar :)
    Reçel de müthiş görünüyor. Ben pek severim ayva reçelini.
    Ellerine sağlık, iyi haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. deniz,senin fotoların yanında öğrenci kalır ama teşekkürler:))
      sevgiler canım

      Sil
  9. ağzım sulandı vallahi..
    ya artık açı maçı olmasın :( :( hem özel hayatımda hem memlekette bu sınanma yeter :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tatlım bu açılar en çok bana dokunuyor biliyor musun?üstelik 20017 sonuna kadar zavallı yay burcu!
      neyse reçel falan oyalanmaca!
      sevgiler

      Sil
  10. hakikaten yıkılıyor rengi, görüntüsü...
    Tarif çok kolay gibi, deneyeyim ben bu sene bunu :)
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şebnem dene valla,tadı da çok güzel:)
      sevgiler

      Sil
  11. Çok güzel ya :) Bu tarz tatları çok seviyorum.Hele ki meyvesi bahçedense o zaman daha da bir tatlı oluyor :)
    Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım ikimizin ortak düşüncesi:))
      sevgiler

      Sil
  12. Ayva benim en sevdiklerimden, reçelini neden denememişim acaba, denemek lazım ilk fırsatta, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım en kolayıymış reçellerin,dene tam da zamanı şimdi.
      bu arada ziyaretine teşekkürler
      sevgiler

      Sil
  13. Nasıl güzel bir renk o öyle. Ellerinize sağlık.Eğer reçelimiz kadar konuşacaksak siz hiç susmayacaksınız demektir :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gamzecim,
      vallahi bende şaşkınım,acemi şansı,ama sahiden ben de pes dedim sonuca.
      sevgiler canım

      Sil
  14. Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor. Ah, evde yiyecek insan olsa da reçel yapsam.... :(
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizim evde de yenmiyor canım,hediyelik yapıyorum işte,kokusunu sevdiğimden:)
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
  15. İyi ki gelmişim içim açıldı. Yazılarına bayılıyorum. Ben de daha yeni kaynatmıştım ama portakal ve greyfurt sularını katmak enteresan geldi. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim de senin yorumunu okuyunca ayaklarım yerden kesildi,teşekkürler
      çok sevgiler

      Sil
  16. Ellerine sağlık! Annemle biz de yaptık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ohh şahane,sıhhatle afiyetle yiyin,
      sevgiler

      Sil
  17. Havvacım, reçel ben de seviyorum ama bir şeye sürmeyi değil kaşıklayarak yemeyi tercih ediyorum nedense. Annem ayva reçeli yapar, hem de çok güzel, marmelatını da yapar onu da çok severim. Seninki de harika görünüyor ellerine sağlık. Buraya bile taşımışlığım vardır. Ayva reçelini hiç denemedim ben ama ayva tatlısı yapmıştım bir kere. O kokusunu, rengini çok severim ayvanın. Çakır tosbiği de çok sevmiş anlaşılan ayvayı, ben de onu yemek istiyorum:) Tosbik kediciğimi özledim yaa, çakırı öp öp kokla bol bol benim için de. Seni şu an tuğba için mıncırıyorum de lütfen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tuğba,off hemde kaşıkla yemek!maşallah valla:)ben kalori kısacağım diye ne yapacağımı şaşırdığımdan! ah gençlik,yersin yersin canın ister yakarsın kilo milo kalmaz:))
      çakır tosbiği tam da yakıştı vallahi:) senin için sıkıştıra sıkıştıra öpe öpe sevdim,dedim de baktı bana şöyle bir,sağır mağır ama benim çakırım çok duygusal,hisseder duyguları:))
      sevgiler

      Sil
    2. Ahhaaha havvacım ne gençliği, ben de tosbik oldum bakma sen. Dün tartıda kendimi görünce inanamadım bugün yemeklerden kısmaya başladım. Ölüm orucu yapsam yeridir. Bir zamanlar o dediğin gibiydim, çiroz misali yer yer kilo almazdım. Evlendiğimde 50 kiloydum sanırım yada 49 buradaki senelerimde sıkıntıdan devamlı yedim ve şimdi tombiğim. Kendime inanamıyorum ve aslında çok da kızıyorum. Bakalım nereye varacak bunun sonu. Bir de tabi yemeyi seviyorum, genetikte var:):) Sevgiler

      Sil
  18. MaşaALLAH sana ne marifetli hatunsun. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. nurcuğum,
      ordan burdan tarif denemece marifet nerde canım:))

      Sil
  19. Sepet ve Çakır, reçeli gölgede bırakacak kadar güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler:))
      bana kalanları beğendin:))
      çok sevgiler

      Sil
  20. Harika görünüyor. Bir kavanoz istesek ayıp olur mu acaba
    :)
    Ellerinize sağlık, afiyetle yiyin.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler pamir asla ayıp olmaz ama bitti:)paylaştırdım:)
      sevgiler

      Sil
  21. Havvacığım...maşallah mis gibi ....bende yaptım.aynen ama( Düdüklüğü) portakal,greyfurt ilk reçel olarak sizden duydum.bazen ben tatlı olarak düdüklüğe ayvaları iri iri doğrarım,üzerine tozşeker serpiştirim.ayvaların üzerini az kapatacak şekilde,yarım çay bardağı su.kapağı kapatırım..fiss tan sonra 3.,5 dadika tamam...Bizimkiler tatlı niyetine severler.birde çekirdeklerini buzdolapında hep saklarım. jöle gibi oluşu cilte çok iyi geliyor.yaprağını kuruturum.öksürük'e iyi geliyor.bende çok yazdım.bilmiş, bilmiş ama inan ki reçelimin rengi sizin ki gibi olmadı.çekirdekler herhalde kafi gelmedi dedim ama ....sizin reçelin rengine ....afiyetler olsun .sevgilerimle emel..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. emel,itiraf ediyorum çıkan sonuçtan şoka girdim,hatta dedim ki bunca zaman ne diye yapmadım,enfes oldu.yiyenlere yarasın,evden uzaklaştırdım elbette:))
      ayva yaprağını annem de kurutur,ıhlamurla demlerdi.jölesinin cilde iyi geldiğini senden öğrendim şimdi,nasıl kullanmalı onu da anlatsana emel,teşekkürler
      sevgiler

      Sil
    2. Havvacığım....ayva çekirdeklerini,az bir suda veya gülsuyunda buzdolapında bekletirim.jöle kıvamına geldimi,bazen sade,bazen balla .cildime krem gibi sürerim...bu kadar....Karıştırırken tahta kaşık kullanırım...sevgilerimle emel.

      Sil
    3. Teşekkür canım����❤️

      Sil
  22. Greyfurt konulduğunu bilmiyordum denemeli. Bu arada Çakır çok yakışıklı yaaaa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kadriyecim vallahi enfes oldu,evden hemen uzaklaştırdım,yoksa otur başına bitir yani:)

      Sil
  23. Nasılda bayılırım Ayva reçeline:-((( Çok güzel görünüyor. Elinize sağlık, afiyet bal şeker olsun.
    Ben şeker diyetindeyim bu ara. Epey bir zaman suni şekeri kestim bakalım .
    Selamlar, Selametle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kedilievin tarzi3 Aralık 2015 15:57
      teşekkürler canım,doğrusu ben de aynı gayretteyim:) bu nedenle yapıp sevenlere hediye ediyorum:)
      çok sevgiler

      Sil
  24. Merhabalar,
    Resimler, yazınız, tarifiniz içimi açtı. Şahane... Ellerinize sağlık. Bizim evde de 4 tane ayva, tatlı yapılmak üzere bekliyor. Reçel mi yapsam acaba fikir değiştirip :) Bu arada o nasıl bir güzelliktir, Çakır'a maşallah, nazar değmesin.
    Bloğunuzu çok beğendim, geçmiş ve gelecek yazılarınızı ilgi ile okuyacağım, emeğinize sağlık. Hemen takibe aldım, ilginizi çekerse benim de şirin bir bloğum var, gelirseniz çok memnun olurum.
    Kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler güzel sözlerine,beni mutlu etti elbette:))
      ayvalardan canın ne istiyosa yap bence,nasılsa tam mevsimi.şimdi tatlı,yarın reçel,öbür gün marmelat:)))
      beni beğenip izlemene çok sevindim,hoşgeldin:)
      sevgiler

      Sil