yeşil çeri domates turşusunu geçen yaz,
arkadaşım Funda'nın sofrasında tatmış,bayılmıştım.
bahçemizde de domatesimiz varken eşle kolları sıvadık:)
elbette doğuştan meraklı 'çakır efendi' gözetiminde:))
hazırlık aşaması klasik;
fermantasyonu kolaylaştırmak ve lezzetlendirmek için,
nohut,maydanoz,sarımsak,limon dilimi,sirke,kalın tuz,içme suyu.
ve içme suyuyla yıkanmış turşuluk malzeme.
turşu suyunun altın oranı;
1 litre içme suyu,
1 çay bardağı sirke,
2.5 yemek kaşığı kalın tuz.
seçilen kavanozların dibine limon dilimi,2 diş sarımsak,bikaç nohut koyup,üzerine domatesleri yerleştirirken görüntüsü de güzel olsun diye yanlara yine limon dilimi koyalım.
hazırladığımız turşu suyunu da koyduktan sonra,1 dilim limon ve biraz maydanoz koyarak kapaklarını sıkıca çevirmeden üzerine bırakalım.
serin,mümkünse karanlık bi yerde bekletelim.
kapaklarını tam sıkıştırmamızın sebebi,fermantasyon esnasında kavanozdan su dışarı taşabilir,suyu azalabilir,
gelip gidip kontrol edeceğim:)
gerekirse artan sudan ekleyeceğim.
benim annem de güzel tuşu yapardı,kayınvalidem de şahanedir.
yani bu konuda bana pek sıra gelmedi.bi kez denemiş becerememiştim.
şimdi heyecanla turşu haline gelmesini bekliyorum.
bu kavanozlar başarılı olursa ooo demeyin keyfime:))
poz poz paylaşırım fotoları:))
sevdiceklerime de yaparım kavanoz kavanoz:))
turşumuzu çıkarmayan güzel bi hafta diliyorum.
:)
çok sevgiler.
Bu turşu denenir arkadaş ancak kedisi olmayanlarınki tutmaz ben söyleyeyim.Ellerine sağlık,afiyetle yiyin 😀
YanıtlaSilhah ha:)) kedi meselesi çok önemşli Sevda:))
Silsevgiler
Bi de ben denesem keşke çok heveslendim :)
YanıtlaSilvalla benim yöntemim tutar mı zamanla görücem Ebru,ama domates turşusu müthiş oluyor,kesin.
Silsevgiler
Yeşil çeri denemedim ama turşu manyağı olarak bayılacağıma eminim afiyet olsun size :)
YanıtlaSilNaz,arkadaşımda yediğimde bayıldım,ağızda şahane bi tat bırakıyor,ısırınca güzel bi patlama oluyor:)) bulduğunda kaçırma derim:)
Silsevgiler
Turşu eminim harika olacaktır da ben böyle güzeö dekore edilmiş turşu kavanozu görmedim :)
YanıtlaSilteşekkür Handancım,hem göze hem mideye olsun değil mi?
Silsevgiler
Turşu değil sanat eseri olmuş resmen :) Eminim nefis olacaklardır,şimdiden afiyetler olsun..
YanıtlaSilayyy:)) inşallah başarılı olur,teşekkür ediyorum:)
SilEllerinize sağlık. Başarılı olursa mutlaka paylaşın ben de hiç turşu yapmadım, bu tarifi uygularım.
YanıtlaSilteşekkür ediyorum Gamze,mutlaka paylaşacağım,
Silsevgiler
Hiç turşu yapmadım bugüne kadar, o kadar güzel anlatmışsınız ki, sanırım cesaret edip deneyeceğim ben de. Bu söylediğiniz altın oranlı suya yeşil domates değil de mesela biber atsam ve yine limon ve maydanoz koysam yine olur mu acaba, biber turşusu canım istedi birden nedense:)
YanıtlaSilSevgiler
teşekkürler,ben de yapmamıştım,bu il olacak:) ama izlemişliğim çook tabi,biber benim de sevdiğim, neden olmasın;ancak turşu için doğru biber seçmeli,bildiğim kadarıyla bazıları hemen eriyiveriyor.
Silsevgiler
Emeğine sağlık Havva'cım... Çok lezzetli görünüyorlar... Uzuuun bir aradan sonra Sevgiler...
YanıtlaSilteşekkürler bahar,şükür kavuşturana:)
SilHi dear friend ,, muy que rico esas conservad de aceitunas , me encantan ,, que tengas un muy buen día
YanıtlaSilCariños
Quiero agradecer a mi querido amigo, de amor
SilNefis görünüyor, ben de deneyeceğim;)
YanıtlaSilCanım çekti. Mutfağa pek girmeyen biri olarak bir deneme yapsam mı acaba diye düşündüm.
YanıtlaSilAfiyet olsun :)
bir şeyi merak ettim, hani bu domatesler tatlımsı ya turşu da lezzet nasıl oluyor. hoş tatlı, tuzlu, ekşi karışımı hep iyidir ama.
YanıtlaSilAaa, çok güzel olur tabii.Annem büyük yeşil domateslerden yapardı, biraz da erik eklerdi, bu miniklerin görüntüsü daha da güzel olur tabii, ellerine sağlık..Harikaymış fikir..
YanıtlaSilMuhteşem görünüyor, ellerinize sağlık...yeşil çeri domates turşusu hiç yapmadım.Denemeliyim hemen bulabilirsem yeşil domatesi...
YanıtlaSilBu arada meraklı turşucuya da bayıldım.(nedendir bilmiyorum yorumum çift çıkıyor.)
YanıtlaSil