size de oluyor mu bilmem,
benim bazen içime mutfak cadısı giriyo,
yemeklerin birinden başlayıp tatlıların diğerinden çıkıyorum,
4 ocak aynı anda çalışır mı har har!
işte tam da bu durumdayken,
başımı sağa çevirmemle dünyam altüst oluverdi!
incir ağacını görüverdim iyimi!
bahçemizde üç tane minnaka yakın boyda incir ağacımız var:)
kayınpederim sağ olsun elleriyle dikti.
hatta biraz abartı oldu,
dördüncüsünü de az öteye çamların olduğu taraf dikti:)
bu yıl maşallah birden bire coştular,
her ağacın meyvesi ayrı görüntüde,ayrı boyda,ayrı lezzette:)
doğrusu pek de incir meraklısı değilim,napsam falan derken komşum emekli sınıf öğretmeni sevim abla reçel konusunda da bir hayli başarılı,bi kahve muhabbetinde dedim ki sevim abla,ben bi incir reçeli yapsam olgunlardan,sen de bi tarif versen:)
valla havvacım bi kere denedim sulandı,şekerlendi olmadı,
bi daha da canım çekmedi!diyince ben de vazgeçivermiştim,
ta ki az önce dediğim gibi onlarla gözgöze gelene kadar!
haftasonu kayınvalidem,kayınpederim gelecek;
kayınvalide incire,kayınpeder reçeline düşkün:)
ben onları mutlu edeyim ve sürpriz de yapayım istiyorum,
yani reçel:)
bu konuda tecrübem de yok! napıcam!
biraz internette gezindim,
sonunda kararımı verdim,içinden geleni yap kızım!
özetlersek;
bütünlüğü bozulmamış,aynı zamanda olgunlaşmış incirleri,
özenle ve budama makasıyla keserek topladım.
arızalı bulduklarımı oracıkta ağız yoluyla imha ettim:))
burada mutfak tartım olmadığı için göz kararı incir reçeli tarifim;
1-bütünlüğü bozulmamış azıcık sapı olan incirleri yayvan tencereye dizdim,
2-en sivri uçlu çatalla incirleri nazikçe yanlardan deldim,
3-üzerine yine göz kararı,gönül sınırı toz şeker döküp,
sulanana kadar ağzı kapalı beklettim:)
yani akşamdan sabaha kadar:)
sabah baktım ki şeker erimeye başlamış,
zaten hevesle beklediğim de bu değil mi?
kısıktan açtım ocağı,tıkırdamaya başladı:)
köpükler oluştu ben kuru bir kaşıkla topladım attım:)
incirler rengini suya vermeye başlayınca ezilmesin diye kaşıkla tek tek tabağa aldım,sos kaynamaya devam etti şahane bir renkle:)
klasik reçel tariflerinde olduğu gibi,kaşığı içine sokup çıkarıp son damlanın kaşığın ucunda top gibi kaldığını görünce meyveleri tekrar tencereye koyup,bir limon sıktım.
4-5 dakika kadar kaynatıp ocağı kapattım.
not:incir çok tatlı bir meyve olduğundan,
limonu normalden daha fazla kullandım.
tencereyi içine sinek böcek girmeyecek şekilde kapatıp,
güneşte fazla suyun buharlaşıp reçelin kıvamlanması için 1 saat kadar beklettim,içeriye alınca görüntüye bayıldım:)
bi not daha:kavanozlara koyarken,ne kavanozda ne kapakta,
ne de kaşıkta 1 damla ıslaklık olmasın ki reçel bozulmasın:))
nereye koysam da seyretsem diye şaşırdım:)
kokusu,rengi,kıvamı şahane oldu:))
bir tane küçük reçelliğe koyup,
sevim ablaya götürmeye karar verdim,
ağzım kulaklarımda uzman onayı alabilecekmiyim heyecanıyla:))
bi bakmışım ki murad osmann edasıyla
çiçek çiçek dolaşıyorum reçel kabı elimde:)
murad osmann isimli rus fotoğrafçı elinden tuta tuta dünyayı gezdiği sevgilisiyle,yine elinden tuta tuta evlendi:))
şahane fotoğrafları takip edenler bilirler:)
yanlış anlaşılmasın,öykündüğüm falan yok:)aklıma geldi işte:))
birde bunları ilave edin:)ertesi gün rejim başlasın:)))
sevim abla'da kayınvalidem'de pek beğendi:)
baldan tatlı,şekerden kıvamlı sevdalı bi hafta neden olmasın?
olsun.
:)
çok sevgiler
:)
Öyle güzel ki gördüklerim, okuduklarım hepsine bayıldım. Ve de reçel harika görünüyor. Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilteşekkürler,yüzümü gülümsettin rabia,hem de bu saatte.hem de memlekete üzülürken bi yandan.
Silteşekkürler,sevgiler
Hi dear friend mm que rico mermelada de higo ,, espero que tenga un bendecido comienzo de semana
YanıtlaSilİncir reçelini çok severim ama inciri daha da çok sevdiğimden pek ona sıra gelmiyor :)
YanıtlaSilEllerine sağlık :)
Afiyet bal-şeker olsun.
YanıtlaSilMutlu bir hafta olsun!
ımmm bayılırım incir reçeline
YanıtlaSilhem reçeline hem yapanına
hemde bu kadar güzel yapıp birde anlatanına..
Wooaaaa! Fotoğraflara bakıp yalanmadım desem yalan olur :) Muhteşem olmuş, Maşallah diyeyim.
YanıtlaSilBol limonla iyi olmuştur o gerçekten de. Bayıldım! Ellerine sağlık, afiyet olsun.
Kaç gündür incir çekiyr canım ama hep aksilik alamadım bi türlü...mmmm diyorum...
YanıtlaSilİncir reçeli reçel olalı tarifi hiç bu kadar güzel verilmemiştir :)Afiyet, bal şeker olsun...
YanıtlaSiloluyor olmaz mı :) özellikle diyete girdiğimde sürekli kek, pasta, poğaça yapmıyorum :)
YanıtlaSilBir reçel bu kadar harika anlatılabilirdi :D fotoğraflarla desteklemene bayıldım zaten, ayrıca fazlasıyla öğretici olmuş, çok teşekkürler :) afiyet olsun ^-^ :)
YanıtlaSilincire bayılırım reçelini ayrı severim sizde ne güzel yapmışınız , tadanlar şanslı..
YanıtlaSilwaawwww, renk ve kıvam muhteşem... süper. walla ben inciri o kadar çooook seviyorum ki, yemeden kalsa reçel yaparım ama kalmıyor. incire deli olurum. reçelci olarak bende kayınvalindenle aynı fikirdeyim, güzel olmuş beğendim.
YanıtlaSilkaç tane yutkundum ben kaç taneeeeee
YanıtlaSiloy Allah'ım sana geliyorum dedim gnam gnam dedim olsa da yesem dedim
hatta "keşşşşşke benim olsa" dedim
Havva çok beğendimmmmmm :D )))))))))
Benim çok nadiren kaçar içime mutfak cadısı:) Harika görünüyor incir reçeli ellerine sağlık.
YanıtlaSilİncirin her halimi güzel , yoksa siz inciri baldan da tatlı mı anlatıp fotoğraflamışsınız :) Afiyetle ..
YanıtlaSilSüpersin yine Havva! Bu saatte bicamalar içinde ağzımı sulandırmayı başardın valla. Hayır bi de ağız yoluyla imha yöntemi bulmuş toplarkene. :D E o zaman arada patlamışları bize de gönder de imha etmene yardımcı olalım, sen çok yorulma diye hani... :P Öpüldünüzzzz. :)
YanıtlaSilBuradan bakınca insan bunları yemeye kıyamaz :)
YanıtlaSilGörüntülerden reçelin nefis olduğu belli de asıl benim kayınpederinize ve kayınvalidenize yaptığınız o güzel ve anlamlı jest takıldı. Kutluyorum sizi bu kadar ince düşündüğün üz için. Reçel de, jestiniz de, çiçekler de çok güzel. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilŞekercim bayramin mübarek olsun ♥♥♥♥♥
YanıtlaSilFotoğraflara bakmak bile insanın ağzını sulandırıyor:))eline sağlık.
YanıtlaSilSevgilerimle.
bana da ellerine sağlık cancağızım deyip gitmek düşüyor sanırım :)
YanıtlaSilannem yaptı da ben ise reçelini değil hemen her gün bardacık yiyom doyasıya yaaa :)
YanıtlaSilBana da annem yaptı yolladı teeeeeee Trabzonlardan ama senin yaptığın da şahane görünüyoooo
YanıtlaSil