6 Eylül 2015 Pazar

gezinen incir reçeli


size de oluyor mu bilmem,
benim bazen içime mutfak cadısı giriyo,
yemeklerin birinden başlayıp tatlıların diğerinden çıkıyorum,
4 ocak aynı anda çalışır mı har har!
işte tam da bu durumdayken, 
başımı sağa çevirmemle dünyam altüst oluverdi!
incir ağacını görüverdim iyimi!


bahçemizde üç tane minnaka yakın boyda incir ağacımız var:)
kayınpederim sağ olsun elleriyle dikti.
hatta biraz abartı oldu,
dördüncüsünü de az öteye çamların olduğu taraf dikti:)
bu yıl maşallah birden bire coştular,
her ağacın meyvesi ayrı görüntüde,ayrı boyda,ayrı lezzette:)


doğrusu pek de incir meraklısı değilim,napsam falan derken komşum emekli sınıf öğretmeni sevim abla reçel konusunda da bir hayli başarılı,bi kahve muhabbetinde dedim ki sevim abla,ben bi incir reçeli yapsam olgunlardan,sen de bi tarif versen:) 
valla havvacım bi kere denedim sulandı,şekerlendi olmadı,
bi daha da canım çekmedi!diyince ben de vazgeçivermiştim,
ta ki az önce dediğim gibi onlarla gözgöze gelene kadar!


haftasonu kayınvalidem,kayınpederim gelecek;
kayınvalide incire,kayınpeder reçeline düşkün:)
ben onları mutlu edeyim ve sürpriz de yapayım istiyorum,
yani reçel:)
bu konuda tecrübem de yok! napıcam!
biraz internette gezindim,
sonunda kararımı verdim,içinden geleni yap kızım!


özetlersek;
bütünlüğü bozulmamış,aynı zamanda olgunlaşmış incirleri,
özenle ve budama makasıyla keserek topladım.
arızalı bulduklarımı oracıkta ağız yoluyla imha ettim:))


burada mutfak tartım olmadığı için göz kararı incir reçeli tarifim;
1-bütünlüğü bozulmamış azıcık sapı olan incirleri yayvan tencereye dizdim,
2-en sivri uçlu çatalla incirleri nazikçe yanlardan deldim,
3-üzerine yine göz kararı,gönül sınırı toz şeker döküp,
sulanana kadar ağzı kapalı beklettim:)
yani akşamdan sabaha kadar:) 
sabah baktım ki şeker erimeye başlamış,
zaten hevesle beklediğim de bu değil mi?
kısıktan açtım ocağı,tıkırdamaya başladı:)


köpükler oluştu ben kuru bir kaşıkla topladım attım:)


incirler rengini suya vermeye başlayınca ezilmesin diye kaşıkla tek tek tabağa aldım,sos kaynamaya devam etti şahane bir renkle:)
klasik reçel tariflerinde olduğu gibi,kaşığı içine sokup çıkarıp son damlanın kaşığın ucunda top gibi kaldığını görünce meyveleri tekrar tencereye koyup,bir limon sıktım.
4-5 dakika kadar kaynatıp ocağı kapattım.
not:incir çok tatlı bir meyve olduğundan, 
limonu normalden daha fazla kullandım.


tencereyi içine sinek böcek girmeyecek şekilde kapatıp,
güneşte fazla suyun buharlaşıp reçelin kıvamlanması için 1 saat kadar beklettim,içeriye alınca görüntüye bayıldım:)
bi not daha:kavanozlara koyarken,ne kavanozda ne kapakta,
ne de kaşıkta 1 damla ıslaklık olmasın ki reçel bozulmasın:))


nereye koysam da seyretsem diye şaşırdım:)


kokusu,rengi,kıvamı şahane oldu:))


bir tane küçük reçelliğe koyup,
sevim ablaya götürmeye karar verdim,
ağzım kulaklarımda uzman onayı alabilecekmiyim heyecanıyla:))
bi bakmışım ki murad osmann edasıyla 
çiçek çiçek dolaşıyorum reçel kabı elimde:)


murad osmann isimli rus fotoğrafçı elinden tuta tuta dünyayı gezdiği sevgilisiyle,yine elinden tuta tuta evlendi:))
şahane fotoğrafları takip edenler bilirler:)
yanlış anlaşılmasın,öykündüğüm falan yok:)aklıma geldi işte:))


birde bunları ilave edin:)ertesi gün rejim başlasın:)))


sevim abla'da kayınvalidem'de pek beğendi:)


baldan tatlı,şekerden kıvamlı sevdalı bi hafta neden olmasın?
olsun.
:)
çok sevgiler
:)







24 yorum:

  1. Öyle güzel ki gördüklerim, okuduklarım hepsine bayıldım. Ve de reçel harika görünüyor. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler,yüzümü gülümsettin rabia,hem de bu saatte.hem de memlekete üzülürken bi yandan.
      teşekkürler,sevgiler

      Sil
  2. Hi dear friend mm que rico mermelada de higo ,, espero que tenga un bendecido comienzo de semana

    YanıtlaSil
  3. İncir reçelini çok severim ama inciri daha da çok sevdiğimden pek ona sıra gelmiyor :)

    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Afiyet bal-şeker olsun.
    Mutlu bir hafta olsun!

    YanıtlaSil
  5. ımmm bayılırım incir reçeline
    hem reçeline hem yapanına
    hemde bu kadar güzel yapıp birde anlatanına..

    YanıtlaSil
  6. Wooaaaa! Fotoğraflara bakıp yalanmadım desem yalan olur :) Muhteşem olmuş, Maşallah diyeyim.
    Bol limonla iyi olmuştur o gerçekten de. Bayıldım! Ellerine sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  7. Kaç gündür incir çekiyr canım ama hep aksilik alamadım bi türlü...mmmm diyorum...

    YanıtlaSil
  8. İncir reçeli reçel olalı tarifi hiç bu kadar güzel verilmemiştir :)Afiyet, bal şeker olsun...

    YanıtlaSil
  9. oluyor olmaz mı :) özellikle diyete girdiğimde sürekli kek, pasta, poğaça yapmıyorum :)

    YanıtlaSil
  10. Bir reçel bu kadar harika anlatılabilirdi :D fotoğraflarla desteklemene bayıldım zaten, ayrıca fazlasıyla öğretici olmuş, çok teşekkürler :) afiyet olsun ^-^ :)

    YanıtlaSil
  11. incire bayılırım reçelini ayrı severim sizde ne güzel yapmışınız , tadanlar şanslı..

    YanıtlaSil
  12. waawwww, renk ve kıvam muhteşem... süper. walla ben inciri o kadar çooook seviyorum ki, yemeden kalsa reçel yaparım ama kalmıyor. incire deli olurum. reçelci olarak bende kayınvalindenle aynı fikirdeyim, güzel olmuş beğendim.

    YanıtlaSil
  13. kaç tane yutkundum ben kaç taneeeeee
    oy Allah'ım sana geliyorum dedim gnam gnam dedim olsa da yesem dedim
    hatta "keşşşşşke benim olsa" dedim

    Havva çok beğendimmmmmm :D )))))))))

    YanıtlaSil
  14. Benim çok nadiren kaçar içime mutfak cadısı:) Harika görünüyor incir reçeli ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. İncirin her halimi güzel , yoksa siz inciri baldan da tatlı mı anlatıp fotoğraflamışsınız :) Afiyetle ..

    YanıtlaSil
  16. Süpersin yine Havva! Bu saatte bicamalar içinde ağzımı sulandırmayı başardın valla. Hayır bi de ağız yoluyla imha yöntemi bulmuş toplarkene. :D E o zaman arada patlamışları bize de gönder de imha etmene yardımcı olalım, sen çok yorulma diye hani... :P Öpüldünüzzzz. :)

    YanıtlaSil
  17. Buradan bakınca insan bunları yemeye kıyamaz :)

    YanıtlaSil
  18. Görüntülerden reçelin nefis olduğu belli de asıl benim kayınpederinize ve kayınvalidenize yaptığınız o güzel ve anlamlı jest takıldı. Kutluyorum sizi bu kadar ince düşündüğün üz için. Reçel de, jestiniz de, çiçekler de çok güzel. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Şekercim bayramin mübarek olsun ♥♥♥♥♥

    YanıtlaSil
  20. Fotoğraflara bakmak bile insanın ağzını sulandırıyor:))eline sağlık.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  21. bana da ellerine sağlık cancağızım deyip gitmek düşüyor sanırım :)

    YanıtlaSil
  22. annem yaptı da ben ise reçelini değil hemen her gün bardacık yiyom doyasıya yaaa :)

    YanıtlaSil
  23. Bana da annem yaptı yolladı teeeeeee Trabzonlardan ama senin yaptığın da şahane görünüyoooo

    YanıtlaSil