tahtında adeta:)
reçelle pek aram olmasa da bahçemin meyvesi olmasından,
son damlasına kadar kullanılacak elbette!
ben yada sevdiklerim tarafından:)
1kg ayva,1 limon suyu,1 portakal,1 greyfurt suyu,1 kg şeker
sevgili arkadaşın nurdan'ın tarifidir belirteyim:)
o rendelemişti,ben küp doğramayı tercih ettim,
limonlu suda bekletmemin sebebi kararmasını engellemek.
ayvanın kabuklarını soymadım inceciklerdi çünkü;
çekirdeklerini bir kaba ayırdım reçele renk verecek çünkü;
çekirdekleri yıkayınca ele yapışan jölemsi reçelin kıvamını sağlayacak.
ince ince doğrayıp kararmasın diye,
limonlu suda beklettiğimiz ayvaları süzüp düdüklüye koydum
birparça tülbent içine çekirdekleri ve 2 karanfil tanesini de koyduk mu,
1kg meyveye 1 kg tozşekeri koyduk mu,
1 portakal,1 greyfurt suyunu sıkıp koyduk mu,tamamdır!
düdüklünün kapağı kapatılır!
nurdan dedi ki;
hepsini koy,kapağı kapat düdüklü fıss dedi mi ocağı kapat!
başından ayrılmadan fııss demesini bekledim:)
sonra düdüklüden normal tencereye aktarıp,
ağzı açık bi şekilde10 dakika kadar kısık ateşte kaynattım,
neden demeyin:(
hayatımda ilk defa ayva reçeli yaptım üstelik düdüklü tencerede!
bi şaşkınlığım vardı tabi:)
1/2 tatlı kaşığı tereyağ,azıcık da limon sıkıp ocağın altını kapatıverdim.
ılınana kadar,
tülbent içindeki malzemelerle kapağı açık bi şekilde bekledi reçel tenceresi.
biraz tadımlık eve ayırıp kalanını,
çakır efendinin dedesine,tekin abisine,
ırmak ablasına olmak üzere bölüştürdüm:)
acemi şansı olmalı reçel resmen yıkılıyordu:))
rengi kıvamı kokusu pehhh:)
çakır koklaya koklaya helak oldu:))
teşekkürler arkadaşım sonuç pek güzel oldu:))
29 kasım itibarıyle gökyüzü kare açılı falanmış,
biraz zorluk varmış(sanki şimdiye kadar kolaydı da!)
reçel gibi tatlı,berrak,mis kokulu hafta ümidimiz olsun,
olsun:))
çok sevgiler
:)