tahtında adeta:)
reçelle pek aram olmasa da bahçemin meyvesi olmasından,
son damlasına kadar kullanılacak elbette!
ben yada sevdiklerim tarafından:)
1kg ayva,1 limon suyu,1 portakal,1 greyfurt suyu,1 kg şeker
sevgili arkadaşın nurdan'ın tarifidir belirteyim:)
o rendelemişti,ben küp doğramayı tercih ettim,
limonlu suda bekletmemin sebebi kararmasını engellemek.
ayvanın kabuklarını soymadım inceciklerdi çünkü;
çekirdeklerini bir kaba ayırdım reçele renk verecek çünkü;
çekirdekleri yıkayınca ele yapışan jölemsi reçelin kıvamını sağlayacak.
ince ince doğrayıp kararmasın diye,
limonlu suda beklettiğimiz ayvaları süzüp düdüklüye koydum
birparça tülbent içine çekirdekleri ve 2 karanfil tanesini de koyduk mu,
1kg meyveye 1 kg tozşekeri koyduk mu,
1 portakal,1 greyfurt suyunu sıkıp koyduk mu,tamamdır!
düdüklünün kapağı kapatılır!
nurdan dedi ki;
hepsini koy,kapağı kapat düdüklü fıss dedi mi ocağı kapat!
başından ayrılmadan fııss demesini bekledim:)
sonra düdüklüden normal tencereye aktarıp,
ağzı açık bi şekilde10 dakika kadar kısık ateşte kaynattım,
neden demeyin:(
hayatımda ilk defa ayva reçeli yaptım üstelik düdüklü tencerede!
bi şaşkınlığım vardı tabi:)
1/2 tatlı kaşığı tereyağ,azıcık da limon sıkıp ocağın altını kapatıverdim.
ılınana kadar,
tülbent içindeki malzemelerle kapağı açık bi şekilde bekledi reçel tenceresi.
biraz tadımlık eve ayırıp kalanını,
çakır efendinin dedesine,tekin abisine,
ırmak ablasına olmak üzere bölüştürdüm:)
acemi şansı olmalı reçel resmen yıkılıyordu:))
rengi kıvamı kokusu pehhh:)
çakır koklaya koklaya helak oldu:))
teşekkürler arkadaşım sonuç pek güzel oldu:))
29 kasım itibarıyle gökyüzü kare açılı falanmış,
biraz zorluk varmış(sanki şimdiye kadar kolaydı da!)
reçel gibi tatlı,berrak,mis kokulu hafta ümidimiz olsun,
olsun:))
çok sevgiler
:)
Off reçel kahvaltıda olmazsa olmazım ya çok severim bir de ev yapımı olunca bir başka güzel ve taze oluyor :)
YanıtlaSilOnun dışında tarifi sonuna kadar senin emeğinin karşılığında aldığın sonucunun tepkisini okumayı bekledim hiç öyle acemilik filan diye güzel olmadı gibisinden bir tepki beklemedim zaten.Okadar şey hazırlıyorsun görüyoruzda burda senin için reçelde ne :)
yani tarif güzel hazırlayan marifetli eller daha güzel ellerine sağlık ablacım afiyetle yemek nasip olsun :)
arsu,seni mümkünse antidepresan yada hayatışığı şeklinde paketleyelim,olur mu?
Silçok tatlısın,teşekkür ediyorum canım:)
sevgiler
Rengi yeter! O kadar muhteşem görünüyor ki, şekerden çok ekşili, tuzlu şeyleri sevmeme rağmen canım çekti:)eline sağlık bayağı da bir işi varmış, rahmetli annem üşenmez yapardı ama hiç ona çekmemişim, üşeniyorum böyle senin gibi uğraşmaya:((tembelim yani:(((afiyetle tüketin canım...Çakır'ı öptüm
YanıtlaSilsevgiler.
müjde vallahi ben de yaptığım şeyden pek etkilendim,bi güzel görüntü,bi hoş koku,kendimi üstat sanacaktım neredeyse:))
Silüşenme zamanların da geçer bi zaman sonra boşver.
annen de baban da nur içinde yatsın.
sevgiler
Hi dear friend ,, que delicia de limones ,, espero que tenga un bendecido domingo
YanıtlaSilCariños
teşekkürler arkadaşım,sana da:)
Silçok sevgiler
Çok hoş görünüyor. Eline sağlık.
YanıtlaSilteşekkürler canım
Silçok özendim ama o kadar çok reçel yapmışım ki kendimi tutuyorum resmen ayva reçeli de yapmamak için. portakal ve özellikle greyfurt suyu ilginç geldi. farklı bir lezzet katmıştır diye düşünüyorum. aklımda olsun ne olur ne olmaz:)) görseller şahane...
YanıtlaSilözlem:)
Siltam zamanı ayvanın,tutma kendini nasılsa kızlar yer:))
sevgiler canım
Fotoğraflar harika! :)
YanıtlaSilÇok güzel! :)
Ben de beklerim... :)
:)) teşekkürler,reçel de pek güzel oldu:)
Silgelirim ziyarete:)
Misss görünüyor,bahçedeki ayvalardan olunca zaten kendine has aroması kaçınılmaz,ellerinize sağlık,yiyecek olanlara da afiyetler olsun...
YanıtlaSilaynen dediğin gibi,ne güzel şeymiş bahçeden toplayıp da ne yapacağını şaşırmak:)))
Silsevgiler
Pek güzel, pek özendirici fotoğraflar :)
YanıtlaSilReçel de müthiş görünüyor. Ben pek severim ayva reçelini.
Ellerine sağlık, iyi haftalar.
deniz,senin fotoların yanında öğrenci kalır ama teşekkürler:))
Silsevgiler canım
ağzım sulandı vallahi..
YanıtlaSilya artık açı maçı olmasın :( :( hem özel hayatımda hem memlekette bu sınanma yeter :(
tatlım bu açılar en çok bana dokunuyor biliyor musun?üstelik 20017 sonuna kadar zavallı yay burcu!
Silneyse reçel falan oyalanmaca!
sevgiler
hakikaten yıkılıyor rengi, görüntüsü...
YanıtlaSilTarif çok kolay gibi, deneyeyim ben bu sene bunu :)
Ellerine sağlık...
şebnem dene valla,tadı da çok güzel:)
Silsevgiler
Çok güzel ya :) Bu tarz tatları çok seviyorum.Hele ki meyvesi bahçedense o zaman daha da bir tatlı oluyor :)
YanıtlaSilEllerine sağlık canım :)
evet canım ikimizin ortak düşüncesi:))
Silsevgiler
Ayva benim en sevdiklerimden, reçelini neden denememişim acaba, denemek lazım ilk fırsatta, ellerine sağlık
YanıtlaSilsanırım en kolayıymış reçellerin,dene tam da zamanı şimdi.
Silbu arada ziyaretine teşekkürler
sevgiler
Nasıl güzel bir renk o öyle. Ellerinize sağlık.Eğer reçelimiz kadar konuşacaksak siz hiç susmayacaksınız demektir :))
YanıtlaSilgamzecim,
Silvallahi bende şaşkınım,acemi şansı,ama sahiden ben de pes dedim sonuca.
sevgiler canım
Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor. Ah, evde yiyecek insan olsa da reçel yapsam.... :(
YanıtlaSilSevgilerimle
bizim evde de yenmiyor canım,hediyelik yapıyorum işte,kokusunu sevdiğimden:)
Silteşekkürler,sevgiler
İyi ki gelmişim içim açıldı. Yazılarına bayılıyorum. Ben de daha yeni kaynatmıştım ama portakal ve greyfurt sularını katmak enteresan geldi. Sevgilerimle...
YanıtlaSilbenim de senin yorumunu okuyunca ayaklarım yerden kesildi,teşekkürler
Silçok sevgiler
Ellerine sağlık! Annemle biz de yaptık:)
YanıtlaSilohh şahane,sıhhatle afiyetle yiyin,
Silsevgiler
Havvacım, reçel ben de seviyorum ama bir şeye sürmeyi değil kaşıklayarak yemeyi tercih ediyorum nedense. Annem ayva reçeli yapar, hem de çok güzel, marmelatını da yapar onu da çok severim. Seninki de harika görünüyor ellerine sağlık. Buraya bile taşımışlığım vardır. Ayva reçelini hiç denemedim ben ama ayva tatlısı yapmıştım bir kere. O kokusunu, rengini çok severim ayvanın. Çakır tosbiği de çok sevmiş anlaşılan ayvayı, ben de onu yemek istiyorum:) Tosbik kediciğimi özledim yaa, çakırı öp öp kokla bol bol benim için de. Seni şu an tuğba için mıncırıyorum de lütfen:)
YanıtlaSiltuğba,off hemde kaşıkla yemek!maşallah valla:)ben kalori kısacağım diye ne yapacağımı şaşırdığımdan! ah gençlik,yersin yersin canın ister yakarsın kilo milo kalmaz:))
Silçakır tosbiği tam da yakıştı vallahi:) senin için sıkıştıra sıkıştıra öpe öpe sevdim,dedim de baktı bana şöyle bir,sağır mağır ama benim çakırım çok duygusal,hisseder duyguları:))
sevgiler
Ahhaaha havvacım ne gençliği, ben de tosbik oldum bakma sen. Dün tartıda kendimi görünce inanamadım bugün yemeklerden kısmaya başladım. Ölüm orucu yapsam yeridir. Bir zamanlar o dediğin gibiydim, çiroz misali yer yer kilo almazdım. Evlendiğimde 50 kiloydum sanırım yada 49 buradaki senelerimde sıkıntıdan devamlı yedim ve şimdi tombiğim. Kendime inanamıyorum ve aslında çok da kızıyorum. Bakalım nereye varacak bunun sonu. Bir de tabi yemeyi seviyorum, genetikte var:):) Sevgiler
SilMaşaALLAH sana ne marifetli hatunsun. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilnurcuğum,
Silordan burdan tarif denemece marifet nerde canım:))
Sepet ve Çakır, reçeli gölgede bırakacak kadar güzel.
YanıtlaSilteşekkürler:))
Silbana kalanları beğendin:))
çok sevgiler
Harika görünüyor. Bir kavanoz istesek ayıp olur mu acaba
YanıtlaSil:)
Ellerinize sağlık, afiyetle yiyin.
:)
teşekkürler pamir asla ayıp olmaz ama bitti:)paylaştırdım:)
Silsevgiler
Havvacığım...maşallah mis gibi ....bende yaptım.aynen ama( Düdüklüğü) portakal,greyfurt ilk reçel olarak sizden duydum.bazen ben tatlı olarak düdüklüğe ayvaları iri iri doğrarım,üzerine tozşeker serpiştirim.ayvaların üzerini az kapatacak şekilde,yarım çay bardağı su.kapağı kapatırım..fiss tan sonra 3.,5 dadika tamam...Bizimkiler tatlı niyetine severler.birde çekirdeklerini buzdolapında hep saklarım. jöle gibi oluşu cilte çok iyi geliyor.yaprağını kuruturum.öksürük'e iyi geliyor.bende çok yazdım.bilmiş, bilmiş ama inan ki reçelimin rengi sizin ki gibi olmadı.çekirdekler herhalde kafi gelmedi dedim ama ....sizin reçelin rengine ....afiyetler olsun .sevgilerimle emel..
YanıtlaSilemel,itiraf ediyorum çıkan sonuçtan şoka girdim,hatta dedim ki bunca zaman ne diye yapmadım,enfes oldu.yiyenlere yarasın,evden uzaklaştırdım elbette:))
Silayva yaprağını annem de kurutur,ıhlamurla demlerdi.jölesinin cilde iyi geldiğini senden öğrendim şimdi,nasıl kullanmalı onu da anlatsana emel,teşekkürler
sevgiler
Havvacığım....ayva çekirdeklerini,az bir suda veya gülsuyunda buzdolapında bekletirim.jöle kıvamına geldimi,bazen sade,bazen balla .cildime krem gibi sürerim...bu kadar....Karıştırırken tahta kaşık kullanırım...sevgilerimle emel.
SilTeşekkür canım����❤️
SilGreyfurt konulduğunu bilmiyordum denemeli. Bu arada Çakır çok yakışıklı yaaaa.
YanıtlaSilkadriyecim vallahi enfes oldu,evden hemen uzaklaştırdım,yoksa otur başına bitir yani:)
SilNasılda bayılırım Ayva reçeline:-((( Çok güzel görünüyor. Elinize sağlık, afiyet bal şeker olsun.
YanıtlaSilBen şeker diyetindeyim bu ara. Epey bir zaman suni şekeri kestim bakalım .
Selamlar, Selametle,
kedilievin tarzi3 Aralık 2015 15:57
Silteşekkürler canım,doğrusu ben de aynı gayretteyim:) bu nedenle yapıp sevenlere hediye ediyorum:)
çok sevgiler
Merhabalar,
YanıtlaSilResimler, yazınız, tarifiniz içimi açtı. Şahane... Ellerinize sağlık. Bizim evde de 4 tane ayva, tatlı yapılmak üzere bekliyor. Reçel mi yapsam acaba fikir değiştirip :) Bu arada o nasıl bir güzelliktir, Çakır'a maşallah, nazar değmesin.
Bloğunuzu çok beğendim, geçmiş ve gelecek yazılarınızı ilgi ile okuyacağım, emeğinize sağlık. Hemen takibe aldım, ilginizi çekerse benim de şirin bir bloğum var, gelirseniz çok memnun olurum.
Kocaman sevgiler.
teşekkürler güzel sözlerine,beni mutlu etti elbette:))
Silayvalardan canın ne istiyosa yap bence,nasılsa tam mevsimi.şimdi tatlı,yarın reçel,öbür gün marmelat:)))
beni beğenip izlemene çok sevindim,hoşgeldin:)
sevgiler