kısacıktır ömrü,kelebek gibi:)
belki de hala şansınız vardır,yaprak bezelyeye:))
çok yöntemi var pişirmek için,
ancak ben annem usulü yapacağım,çok sever o:)
ince doğranmış bol soğan zeytinyağda kavrulur,
ardında bıçak sırtıyla ezilmiş sarımsak
(istediğiniz miktarda)
eklenir,
salçayı biraz suyla inceltip,
soğan sarımsağa eklenir,kavrulur.
yaprak bezelye,sultani diye de anılır,
yeşil fasulye gibi yan kılçıkları ayıklanır,
gerekirse bıçak kullanarak,
ve tencerenin içine o'da giriverir,hafif kavrulur.
tuz ve şekeri ilave edildikten
ve rengi değiştikten sonra sıcak suyu eklenir.
ilk çıktığında kolaycacık pişiveren
yaprak bezelye,kartlaşmaya yüz tutunca
düdüklü bile imdadınıza yetişebilir.
ama çok lezzetlidir ve
beni hep çocukluğuma götürür.
haftaya iyi başlangıçlar
:)
Ben de tavasını severim en çok. Haşlayıp una bulayıp yağlanmış tavaya döşenir, üzerine aralarına girecek şekilde yumurta kırılır, iki yüzu teryüz edio pişirilir. Hımmm:-)
YanıtlaSilGünaydın canım:-)
ağzım sulandı handan ancak ben hiç tavasını yemedim,bu arada 1 haftada hiç kilo veremedim,işi daha sıkı tutmam lazım,sabah akşam yürüyüş ekledim kendime:)))
SilBen de veremedim. Bir de doğumgünü olunca, almamışsam iyidir..Evet daha sıkı tutmak lâzım:-)
SilSultani diyince tahmin ettim :))
YanıtlaSilEn sağlıklı yemrkleri fotoğraflarla ne güzel süslüyosun :)
Ellerine sağlık :)
şeymacım,sen ne çok şey biliyorsun,aferin gerçekten seni alan yaşadı:)
SilAa, bir yaşıma daha girdim. Bezelyenin kabuklarından da yemek oluyormuş! (:
YanıtlaSilYine eline sağlık…
sevgili arkadaşım,sanırım bi çok kişi yaprak bezelyenin araka bezelyeden farklı olduğunu bilmiyor,yani bezelyenin cinsi böyle,kabuğu değil:))) ve ilkbahar ürünüdür,kısacık süresi var anlayacağın,yaptın yaptın,yedin yedin,yoksa seneye beklemek durumu:)))
Silbu arada gidemedim saros'a sana da dolayısıyla fotoğraflı cevap veremedim,yaseminimi çekeceğim poz poz kısmet olur da gidersem:)
ellerinize sağlık. hep gördüğüm, tane bezelyeyi çok sevmeme rağmen, bu hiç almadığın ve tatmadığım bir sebze. tadı benziyordur sanırım. afiyet olsun.
YanıtlaSildenemelisin ancak zamanı geçmiş de olabilir,bu bize bi tanıdık vasıtasıyla giresun'dan geldi,azıcık da karta kaçma durumu olmaya başlamıştı,ama o kadaryol gelmiş dedim,kıyamadım pişirdim,iyi ki de öyle yapmışım şahane oldu valla:)
Sililk defa duydum yaa ben bunu , ojeler yakıyor bu arada ;) eline sağlık <3
YanıtlaSilbazen değişik tatlar aradığında güzel olabilir.benim içinse daima güzel:))
SilGünaydın canım.
YanıtlaSilBende çok severim.
Seninki de çook lezzetli olmuştur ne de olsa anne tarifi.
Anneciğininde ellerinden öperim :)
Mauvvvv
aha,sevindim demek ki bi daha ki baharda buluşmak ve yemek için bi nedenimiz var.:))
Siltabi görüşmeyi o zamana bırakalım demek istemedim,seni görmeyi çok arzu ediyorum:)
mauuuvvvv dedi biri.
Aynen canım :)))
SilBende seni görmeyi çok istiyorum canım arkadaşım.
Olmadı bir program yapalım. Görüşmek için Sultani bezelyeleri beklemeyelim.
Bizde de biri tekme attı çakıra cevaben :))))
heyy yo:)))))))))))))))))
SilHavva yaprak bezelyenin bu şekilde yapıldığını hiç bilmiyordum nefis görünüyor eline sağlık.
YanıtlaSilbu sanırım en basiti,bi sürü tarif var meltem,kızartması bile:)
Silİlk defa bezelye kabuğundan yemek yapıldığını gördüm.Mutlaka deneyecem.Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilsanırım bi çok kişi yaprak bezelyenin araka bezelyeden farklı olduğunu bilmiyor,yani bezelyenin cinsi böyle,kabuğu değil:))) ve ilkbahar ürünüdür,kısacık süresi var anlayacağın,yaptın yaptın,yedin yedin,yoksa seneye beklemek durumu:)))
Silyanına da yoğurt mmm miss :)
YanıtlaSilmmmm doğru hakikaten,yoğurt neye yakışmaz:)
SilAraka olmadan halini kaçırmamak lazım en lezizi o, hatta ben kılçığını ayırıp çiğ atıştıırım yapraktaki suyun tadı harika.
YanıtlaSiltamam işte lezzeti yakalamışsın,ben de yapıyorum aynen senin gibi:)
SilHavvacım tarif süper, Bugün itibariyle bende diyete başlamış bulunuyor, gerçi diyet demeyeyim de, dikkat etme diyeyim, emzirdiğim için diyet yasak..Ama senin tariflerden gidersem..Ne kilo kalır nede dikkat etmeme..Son gaz takipteyim haberin olsun can dost...
YanıtlaSilaman dikkat,bebişe:)))
Silbunları yediğin sürece sütün de bol olur,kilon da az olur:)
sevgiler canımcım,
ben salı sabahından bu yana diyet yapıyorum,haftasonu şımardım sonra da günümü gördüm,şimdi açığı kapatmak için daha sıkı olmalıyım:(cezalıyım yani:(
Giresun mu dediniz oranin bezelyesi ve taze fasulyesi harikaydi yedi sene görev ysptik giresunda dible dedikleri şeklide çok lezzetli kizartarak ve pirinçle yapiyorlar sanirim sizinki de cok guzel gorunuyor
YanıtlaSil7 sene giresun:)
Silkaradenizin tadını çıkartmışsınız:))
oraların herşeyleri güzeldir,daha GDO pek fazla bulaşamadı da ondan.
çok sevgiler
çok severim çooook, ellerine sağlık...
YanıtlaSilteşekkür ediyorum sevgiler
Silne de güzel olmuş:) ellerine sağlık. Ama sanırım çok büyük bir kayıp ama ben hiç yaprak bezelye yemedim. Perşembe günü pazarda arayacağım mutlaka.
YanıtlaSil:))
Silbu biraz da damak alışkanlığı,körpe olunca tadından yenmez valla benim için:))
bu dönemlerde bulmak biraz kısmet işi olabilir,bana da uzaklardan geldi:))))
Annişkoşum da buna benzer yapıyor ama o sonra bir de fırına veriyor inanılmaz süper oluyor :)
YanıtlaSilyaaaa,çok merak ettim,benzer derken?
Silsahiden öğrenmek istiyorum sorsan da annişkona yazsana:)
sevgiler,annişkona selamlar
Havvacım o önce haşlıyor fasülyeleri sonra soğanları ve sarmısakları yağda kavurup haşladığı fasülyeleri koyup üzerine sadece karabiber döküyor baharat olarak.
SilOndan sonra da fırına atıyor bir 10-15 dkk falan sanırım. Zeytinyağlı hafif ve çok lezzetli oluyor :)
Ama net tarifini öğrenip yazarım yine :)
havva hanımcığım.. hiç yaprak bezelye yemedim görmedimde..hep içini yaparız.kuşbaşı etle havuçlu pişer yanınada pirinç pilavı arkasına mutlaka tatlı...dolapda biraz var deneyeceğim.bakıyım sizleriki gibi taze değilse tütüklüde yapıyım.ellerine sağlık afiyet olsun.kolay gelsin diyete başlamışınız. sevgiler emel.
YanıtlaSilemelcim,
Silyaprak bezelye ayrı bir bezelye cinsi,bahar mevsiminde çıkar,ömrü de kısa olur.
normal bezelye yani sıklıkla kullandığımız araka bezelye gibi taneleri olmaz ve yassıdır.
çok sevgiler,
bulursan pazarda şimdiden afiyet olsun
ay bunu du hemen yapıyom bu akşam ya da yarın :)
YanıtlaSilumarım bulursun yaprak bezelyeyi,zamanı geçiyo,bi de sonbahar da bulunması mümkün olabilir,araka bezelyeden olmaz ama:)))
Silafiyet olsun
sevgiler
Havva ablacığım benide çocukluğuma götürdü, Fethiyedeki akrabalarımıza her yaz gidişimizde bunu yaparlardı, bayılarak yerdim. Fakat ne yazık ki İzmir'de hiç bir pazarda bulunmuyor bu güzelim sebze. Özendim:) Afiyet olsun..
YanıtlaSil